Frp-leder Sylvi Listhaug ber stortingspresidenten vurdere sin stilling etter avsløringene om mulig brudd på reglene om pendlerbolig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
annonse
annonse

To dager etter at Stortinget ble konstituert og hun ble valgt inn i presidentskapet, meldte hun flytting til Ski. FrP-leder Sylvi Listhaug mener stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) på eget initiativ bør vurdere sin stilling. Også reaksjonene fra andre partier er sterke.

– Hun bør vurdere sin stilling. Og vi ønsker at hun kommer til Stortinget og redegjør for saken, sier Listhaug til NTB.

Det var Adresseavisen som skrev om at Hansen kan ha brutt reglene om pendlerbolig.

annonse

Listhaug vil imidlertid ikke kreve Hansens umiddelbare avgang.

– I første omgang nå mener vi at hun på eget initiativ bør vurdere sin stilling, og så bør hun komme til Stortinget og redegjøre.

Hansen beklager det hun beskriver som en misforståelse.

annonse

– Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skrev hun.

Stortingspresidenten sa i oktober at det nå er viktig å gjenreise tilliten til stortingspolitikere i folket.

– Det har vært så mange saker nå som har bidratt til å svekke tilliten til norske politikere, sa hun.

Så var hun altså selv en av de som har innrømmet at hun er blant politikerne som ikke har fulgt reglene for pendlerboliger.

Meldte flytting to dager etter at hun ble valgt inn i presidentskapet
Selv om hun var bosatt i Ski fra 2014, meldte stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) ifølge Aftenposten flytting først kort tid etter at hun ble valgt inn i presidentskapet i 2017.

Hansen ble valgt som første visepresident på Stortinget etter stortingsvalget i 2017. Da var hun fortsatt folkeregistrert i partikollega Trond Giskes leilighet i Trondheim. 9. oktober. To dager etter at Stortinget ble konstituert og hun ble valgt inn i presidentskapet, meldte hun flytting til Ski.

MDG, Rødt, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og SV kommenterer
– Hun har vel ikke gjort noe mer galt enn andre, men hun sitter i landets nest høyeste verv. Den som sitter der, må ta ekstra mye ansvar og vise at nå skal vi ha slutt på den lettvinte misforståelseskulturen med privilegier på Stortinget. Hun bør vise det med å trekke seg, sier MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NRK.

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt krever en grundig forklaring av Hansen.

annonse

– Det er stortingspresidenten som skal rydde opp nå på vegne av ganske mange representanter som har misforstått, inkludert seg selv, og da trenger vi å vite hvordan stortingspresidenten har agert i denne situasjonen. Det er forskjell på om det er en aktiv tilpasning eller en ren misforståelse. Det vet vi ikke nå, sier hun.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud sier stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) har handlet i god tro i pendlerboligsaken.

– Det er en krevende sak, sier Aasrud til NTB.

– Hun har vært i god tro og ment at hun har gjort ting riktig. Så viser det seg, for henne som for mange andre, at det har vært uklart hvordan regelverket har vært å forstå, fortsetter hun.

Aasrud bekrefter overfor NTB at Arbeiderpartiet fortsatt har tillit til Hansen som stortingspresident.

– Ja, det har vi. Men det er en situasjon der det er viktig at vi får klargjort reglene.

Også Senterpartiet har tillit til stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) etter pendlerboligsaken, bekrefter parlamentarisk leder Marit Arnstad.

– Vi registrerer at Eva Kristin Hansen har beklaget denne saken, og vi har fortsatt tillit til Hansen som stortingspresident, skriver Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, til NTB.

Høyres parlamentariske nestleder Henrik Asheim ber stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) svare på alle spørsmål om pendlerboligsaken.

– Det er viktig at stortingspresidenten legger alle kort på bordet, stiller opp i mediene og svarer på de spørsmål hun blir stilt, sier Asheim i en skriftlig uttalelse om saken.

Han legger til at Høyre på nåværende tidspunkt ikke har grunnlag for å ta stilling til om partiet fortsatt har tillit til Hansen som stortingspresident.

annonse

SV-leder Audun Lysbakken sier at partiet hans har tillit til stortingspresidenten i pendlerboligsaken, men forutsetter at hun vil rydde opp i saken.

– Vi tar med oss at Eva Kristin Hansen beklager denne saken, men kjenner den foreløpig kun gjennom mediene. Det er for tidlig å konkludere, og vi avventer mer informasjon om de faktiske forholdene og hvordan saken har vært håndtert. SV har tillit til presidenten, men forutsetter at hun vil gjøre alt som er nødvendig for å belyse og rydde opp i saken, sier Lysbakken i en e-post til NTB.

 

Stortingspresidenten beklager – sier hun har misforstått reglene om pendlerbolig

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon