Nyutnevnt utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) har rukket å uttale seg om Eikrem-saken og ytringsfrihet i akademia. Men statsråden avslår å besvare Resetts spørsmål om mannen som drepte en annen med øks, skrev avhandling om drapet og dermed fikk doktorgrad. Bildet er fra vinteren 2021, da Borten Moe fortsatt var stortingsrepresentant. Arkivbilde. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Det er ikke nytt at metodevalg, hypoteser og forskningsfunn kan vekke harme og krenke følelser i akademia.

Det fikk NTNU-forsker Øyvind Eikrem erfare da han forklarte dobbeltdrapet i Trondheim i 2018 med den afghanske gjerningsmannens oppvekst i en brutal voldskultur – stikk i strid med sosialfagets konsensus.

Også en masterstudent ved UiB som sammenliknet hvordan norske lærebøker i historie fremstiller kristendom og islam, fikk kjenne på kroppen at hverken tematikken eller konklusjonen var populær.

annonse

Da studenten i tillegg formidlet sine forskningsfunn til Resett, ble han påstått å ha «svært dårlig dømmekraft» og nektet godkjennelse som lektor.

Men hvor kontroversielt er det å disputere på et drap som doktoranden selv har begått? Hvordan reagerer norske akademikere på det?

Tilsynelatende ikke i det hele tatt.

Kun for abonnenter

annonse

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

Kan Eikrem bli årets akademiker? – Forstår ikke spørsmålet, svarer redaktør (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon