Politiet Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

«Alle» vet at etnisk profilering skjer, men dokumentasjonen finnes ikke. Derfor kreves nå kvittering.

I en rapport fra Antirasistisk Senter kommer det frem at over tolv prosent av innvandrerungdom opplever at politiet stopper dem regelmessig. 

– Mange ungdommer i Oslo-området, særlig ungdommer med minoritetsbakgrunn, opplever at de ofte blir stoppet i angivelig tilfeldige kontroller, og at dette kan være belastende, skriver Ahmed Haj Mohamed, Akhenaton de Leon, Hersi A. Mohamud, Debby Wanja og Rahwa Yohannes i Klassekampen.

annonse

– Norsk politi har høy tillit i befolkningen som helhet. Forskning viser imidlertid at ungdom med minoritetsbakgrunn ikke stoler på at politiet vil bistå dem ved behov. Denne gruppen opplever å bli stanset i politikontroller hyppigere og å bli mistenkeliggjort uten grunn. 

Les også: Politifolk i møte med ungdomsgjenger må «liste seg rundt»: – De satte øya i oss (+)

De skriver at innvandrerungdommen opplever at det skjer fordi de passer en bestemt beskrivelse av utseende, klesstil eller hudfarge. Disse erfaringene gjør at mange i minoritetsbefolkningen føler seg mistenkeliggjort og fremmedgjort. 

annonse

 – Dette er et alvorlig problem: Praksisen vil kunne forsterke opplevelsen av rasisme og forskjellsbehandling, skriver de i Klassekampen.

Foto: Heiko Junge / NTB

De påpeker at Norge har fått kritikk fra FNs menneskerettighetsråd for dette, og at kvitteringer kan ha tre fordeler. De som har blitt kontrollert kan få dokumentasjon, politiet vil få et verktøy for å se nytten av kontrollene, og det vil kunne oppfylle anbefalingen fra Den europeiske kommisjonen mot rasisme og intoleranse. 

Politibetjent hardt ut mot kvitteringsordning: – Dette blir bare verre og verre (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon