Oslo 20130123. Hans-Erik Dyvik Husby, med No One, er klar for den andre delfinalen i MGP 2013 på NRK. Foto: Terje Bendiksby / NTB
annonse
annonse

Vokalisten og skuespilleren Hans-Erik Dyvik Husby er død, 49 år gammel. Det bekrefter manager Boye Nytun overfor NRK fredag kveld, ifølge NTB.

Artisten ble først kjent som frontmann og vokalist i bandet Turboneger – da under navnet Hank von Helvete. Han var gjennom årene også kjent under andre navn som Hertis og Hertugen.

De siste årene har Husby gitt ut ny rockemusikk under artistnavnet Hank von Hell. Det siste albumet «Dead» kom ut i 2020. Fra januar neste år skulle Husby, ifølge sin kalender, legge ut på en omfattende turné over hele Europa med den nye musikken.

annonse

Artisten Carina Dahl la ut et innlegg om dødsfallet på Instagram fredag kveld.

Trist

– Dette er bare så trist. Pappa vekket meg hjemme i Trondheim i dag med nyheter som har gjort dagen her tung. Onkel Hank, minnene lever videre! Fra du holdt sikkert fire taler i bursdagen min fordi du alltid hadde så mye på hjertet, til du skremte bort innpåslitne gutter fra meg og lillesøster med at det var «du som var onkel hank»! Til herlige middager sammen med felles matglede & ikke minst da vi konkurrere i MasterChef og MGP! Jeg entrer scenen i kveld med deg i mitt hjerte. Til vi ses igjen, skriver Dahl.

Tvedestrandsposten meldte først om dødsfallet fredag kveld og viste til familie i Tvedestrand hadde opplyst det til avisa.

annonse

På Facebook skrev venner og artister kondolanser og sørget over tapet av artisten.

Ny karriere

Etter at han sluttet i Turboneger i 2009 begynte en annen og svært variert karriere. Han spilte filmrollen som Cornelis Vreeswijk, sto på scenen som Jesus i «Jesus Christ Superstar», deltok i Stjernekamp og Melodi Grand Prix, og var dommer i Idol.

I 2014 oversatte han noen sanger av Johnny Cash til norsk og turnerte landet rundt med dette materialet. I 2019 sto han på scenen i Göteborg da Mozarts opera «Tryllefløyten» ble satt opp.

Senest i fjor ble det kjent at Husby sto på rollelisten i den svenske Netflix-serien «Clark» om det såkalte stockholmssyndromet. Serien har ennå ikke hatt premiere.

Rusmisbruk

I 2012 utga forfatter Håvard Rem biografien «Hank» om Husby hvor han tok for seg oppveksten, rockekarrieren, rusmisbruket – og avrusningen. Artisten vokste opp i Å i Moskenes ytterst i Lofoten, men flyttet etter at moren døde da han var seks år.

Hans-Erik Dyvik Husby var åpen om sin tid som rusmisbruker, at det til slutt førte til at han måtte gi seg i Turboneger hvis han skulle greie å slutte.

– Rock ‘n’ roll skaper ikke rusmisbrukere, men rusmisbrukere tiltrekkes av rock ‘n’ roll, sa Husby i et intervju med Fædrelandsvennen i forbindelse med bokutgivelsen.

Han fortalte også at han hadde søkt til scientologikirken for å komme seg ut av misbruket.

annonse
Fakta om Hans- Erik Dyvik 

* Født 15. juni 1972, opprinnelig fra Å i Lofoten. Oppvokst i Moskenes, Fauske og Rognan i Nordland, før han flyttet sørover.

* Mest kjent som vokalist Hank von Helvete i Turboneger i perioden 1993 til 2009. Også brukt navnene Hertugen, Herr Tugen og Hertis.

* Har de siste årene brukt artistnavnet Hank von Hell og gitt ut to studioalbum under dette navnet.

* Har vært svært åpen om sitt rusmisbruk, som blant annet førte til Turbonegers pause fra 1998 til 2002.

* Spilte hovedrollen i den svenske filmen «Cornelis» om trubaduren Cornelis Vreeswijk i 2010. Hadde også roller i filmene «Hassel» (2017), «Los Bandos» (2018) og den ennå ikke lanserte Netflix-serien «Clark».

* Høsten 2009 hadde han hovedrollen som Jesus i «Jesus Christ Superstar» på Det Norske Teatret.

annonse

* Har skrevet to kriminalromaner sammen med journalisten Harald Gautneb. Står også bak kokebøkene «Helvetes god grillmat» og «Helvetes gode burgere».

* Har deltatt i flere TV-programmer som Masterchef, Stjernekamp og Melodi Grand Prix i 2013. Var dommer i Idol.

* I 2012 kom biografien «Hank», skrevet av poet og forfatter Håvard Rem, ut.

(Kilder: NTB, NRK, VG, Dagbladet, Prego Mobile, Wikipedia)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon