Artistisk representasjon av hypersonisk missil. Foto: Raytheon Missiles & Defense/Handout via REUTERS.
annonse
annonse

Da Kina testet et såkalt hypersonisk våpen i juli, skal en separat rakett ha blitt avfyrt fra våpenet mens det beveget seg i minst fem ganger lydhastigheten.

Analytikere i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon ble tatt på senga av egenskapene til det nyutviklede våpenet, ifølge Financial Times. De jobber nå for å forstå hvordan avfyringen praktisk lar seg gjøre.

Ifølge meldingen testet Kina den 27. juli et såkalt hypersonisk glidefartøy, den komponenten i en langtrekkende rakett som bærer selve stridshodet mot målet i svært høy hastighet. Glideren kan utrustes med atomvåpen.

annonse

Testen fant sted over Sør-Kinahavet.

Amerikanske analytikere forsøker nå å få svar på hvilke teknologier som er tatt i bruk for å gjøre det mulig å skyte ut en rakett fra glideren mens den beveger seg i enorm hastighet. De spør seg også hva formålet med raketten var, skriver den britiske avisen.

Noen eksperter mener det er snakk om en luft-til-luft-rakett. Andre mener det kan ha vært et system for å ødelegge rakettforsvarssystemer som kan true glidefartøyet.

annonse

Russland og USA har arbeidet med utvikling av hypersoniske våpen i årevis. Eksperter sier imidlertid at avfyringen av raketten viser at det kinesiske prosjektet er langt mer avansert enn rivalenes.

Hva er hypersoniske missiler?

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon