ALLE KAN REDIGERE: Wikipedia finnes på over 300 språk, og alle med internett-tilgang kan i utgangspunktet redigere dette digitale leksikonet. Foto: Jonathan Hordle / REX / Shutterstock ed. / NTB
annonse
annonse

Han har PC-en med seg overalt, og bruker fritiden på å bekjempe «desinformasjon» om COVID-19 og vaksiner.

– Jeg gjennomgikk hundrevis av artikler under corona-pandemien, og har avvist mange villedende eller feilaktige endringer, sier wikipedianer Alaa Najjar, som kommer fra et land i Midtøsten, til nyhetsbyrået AFP.

Najjar forteller at han hver uke bidrar med nesten 500 endringer på Wikipedia, det digitale leksikonet som alle kan redigere.

annonse

Som lege har Najjar vært opptatt av å «bekjempe bølger med usann informasjon» under pandemien, skriver AFP, gjengitt av NTB.

For sin innsats har Najjar mottatt hedersbetegnelsen «Wikimedian of the Year».

Men det er ikke bare corona-konspirasjonsteoretikere og vaksine-skeptikere som frekventerer Wikipedia med mer eller mindre lumske hensikter, får man vite.

annonse

– Utfordringer med kjønnsbalansen og nazistisk «fanfiction» er bare noen av problemene frivillige Wikipedia-redigerere må ta hånd om, skriver NTB i et essay om nettstedet.

Med «fanfiction» menes det at andre verdenskrig, herunder nazister og tyske generaler, romantiseres, mens krigens grusomheter, som holocaust, feies under teppet.

AFP har snakket med en wikipedianer fra California.

Kvinnen vokste opp i Sovjetunionen, og bor i dag i USA. «Nazister» har kalt henne vandal for å tilbakestille endringer som angivelig ikke ledsages av kildehenvisninger.

– Hvorfor møter jeg motstand når jeg prøver å rette dette ved å fjerne disse ikke-kildebaserte tekstene som bare glorifiserer disse antatte nazistiske krigsheltene?

Hun forsikrer likevel at motstanden bare gjør henne enda mer motivert til å «bekjempe feilinformasjonen» om andre verdenskrig, skriver NTB.

NTB knytter coronademonstranter i Paris til «vaksinemotstandere på ytre høyre fløy»

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon