STOCKHOLM, SVERIGE 20211122. Venstres partileder Nooshi Dadgostar (V) holder pressekonferanse i Riksdagens pressesenter. Venstre-partileder Nooshi Dadgostar uttaler at V «streker ut en hånd» for videre forhandlinger med Socialdemokraterna. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
annonse
annonse

NTB melder at Vänsterpartiet og Socialdemokraterna har forhandlet fram en pensjonsavtale som åpner for at Magdalena Andersson kan bli godkjent som ny statsminister.

Onsdag skal Riksdagen stemme for eller imot en mindretallsregjering ledet av Socialdemokraterna. Vänsterpartiet truet senest mandag med å stemme mot Andersson, som dermed ikke ville ha nok støtte til å bli godkjent.

Men etter nesten to uker dager forhandlinger for å få Vänsterpartiet til å godta henne som statsminister, kom Andersson tirsdag kveld omsider i mål.

annonse

Stridens kjerne handler om pensjon, og Vänstern har særlig krevd at minstepensjonen økes snarest.

Økt pensjon

Etter at Andersson og Vänsterns leder Nooshi Dadgostar møttes i finansdepartementet tirsdag kveld, kunne de presentere avtalen, som innebærer at de pensjonistene som får minst i dag, vil få økte utbetalinger.

– Det kommer til å innebære at omkring 700.000 pensjonister får opptil 1.000 kroner mer i lommeboken hver måned. Det endrede boligtillegget blir betalt ut fra og med 1. januar 2023, står det på partienes nettsider.

Harde budsjettforhandlinger
annonse

I motsetning til i Norge er det i Sverige et direkte innsettingsvedtak for nye regjeringer, som må skje i Riksdagen.

Andersson trenger imidlertid ikke å ha et flertall, kun at ikke flertallet stemmer nei til henne. Centerpartiet har allerede sagt seg villige til å stemme på henne, og det er dette hun også har forhandlet for å få Vänsterpartiet til å gjøre.

Dersom hun blir valgt til statsminister, vil en regjering bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet ta over regjeringsmakten i Sverige fredag. Andersson har erkjent at sannsynligvis kommer til å bli harde forhandlinger i Riksdagen for å få gjennom budsjetter og andre saker.

Andersson tok over som Socialdemokraternas partileder da Stefan Löfven ga seg tidligere i høst.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon