Grønland. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
annonse
annonse

Stadig flere personer født i Asia og Afrika mottar sosialhjelp i Norge.

I 2010 var det 16.500 innvandrere fra Asia og Afrika som mottok sosialhjelp. I 2020 har antallet økt til 26.600. Somaliere er på topp, der får en av fem sosialhjelp. Styreleder i Somalisk samfunn i Norge, Mohamed Abdulkadir avviser overfor NRK at de ikke ønsker å jobbe.

Han har bodd i Norge i ni år og har vært i jobb hele tiden. Men det er ikke alle som kommer seg like raskt inn i arbeidslivet. Statistikken viser i alle fall somaliere, eritreere og syrere er på bunn.

annonse

Les også: Solberg vil stille krav til de som mottar sosialhjelp. «Klassepolitikk», svarer SV

Nav-direktør Hans Christian Holte sier at noe av årsaken til endringene skyldes høy innvandring.

– Noe er åpenbart, midt i denne perioden hadde vi en ganske stor flyktningpågang i Norge. Slik at det har også slått ut på denne statistikken.

annonse

De har kort botid og det kan ta tid for dem å få seg jobb. Mangel på kompetanse og norske språkferdigheter er grunner til lav sysselsetting blant innvandrere.

Hans Christian Holte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Den andre delen er nok at de unge har gått over på andre ytelser eller kommet ut i arbeidslivet. Det kan skyldes aktivitetsplikten for denne gruppa, sier Hans Christian Holte.

Dersom ikke innvandrere under 30 år deltar i norskopplæring, kan de få kutt i sosialhjelpen

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon