Den svenske Riksdagen godkjente i dag Magdalena Andersson fra Socialdemokraterna som landets nye statsminister. Hun blir første kvinne i posten. Foto: Erik Simander / TT / NTB
annonse
annonse

Den svenske Riksdagen valgte i dag Socialdemokraternas leder Magdalena Andersson til landets nye statsminister, men hun må trolig styre landet etter et borgerlig statsbudsjett.

Det holdt på hengende håret for Sveriges første kvinnelige statsminister, men 54-åringen ble til slutt godkjent med støtte fra regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet, mens Centerpartiet og Vänsterpartiet avsto fra å stemme. Den var til slutt partiløse Amineh Kakabavehs stemme som sørget for at hun ble valgt.

Allerede senere i dag møter hun sin første store utfordring om det går som forventet; at budsjettforslaget fra Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD) får størst støtte i riksdagen og hun må styre landet med et borgerlig budsjett.

annonse
Socialdemokraternas partileder Magdalena Andersson og riksdagens formann Andreas Norlén etter dagens statsministeravstemning i Riksdagen. Foto: Erik Simander / TT / NTB

Den nye statsministeren hevder likevel at det ikke vil påvirke mulighetene hennes som statsminister.

– Nå ser det ut som at høyrepartiene kommer til å få gjennom visse justeringer, det handler om knapt 10 milliarder kroner, av et budsjett på 174 milliarder. Etter mitt syn er helheten for det meste vår politikk, som jeg kan styre landet på, svarer Andersson på dagens første utfordring.

Vänsterpartiet gikk med på å gi passiv støtte til Andersson etter en avtale om økt minstepensjonen med 1.000 kroner hver måned ble inngått i går kveld.

annonse

Centerpartiets leder Annie Lööf varslet i morges. som svar på gårsdagens hestehandel, at de ikke vil støtte regjeringens statsbudsjett fordi de mener Vänsterpartiet allerede har fått for mye innflytelse.

Magdalena Anderssons sier at hennes fremste prioriteringer som statsminister vil være å hanskes med problemer rundt segregering, klimaendringer og velferd.

Andersson ble valgt til partileder for Socialdemokraternas så sent som i begynnelsen av november, men har de siste syv årene vært finansminister og en av Stefan Löfvens nærmeste samarbeidspartnerne.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon