Tidligere partileder og statsminister, Kjell Magne Bondevik. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB
annonse

I august 2019 ble Bahrains statsminister hedret med en «ærespris» på et hotell i Oslo under utdeling av Brobyggerprisen. Arrangør var organisasjonen 14. augustkomiteen, som ledes av Aamir J. Sheikh.  

«Vi trenger din støtte på kr 704 000», skrev Høyre-politiker Aamir J. Sheikh i en e-post til staten Bahrain en måned før. Kjell Magne Bondevik sto i kopi.

Dagbladet skriver at e-posten åpner med: «Vi er dedikert til å arrangere prisutdelingen 10. august 2019, og ser fram til å ta imot den ærede statsministeren i Bahrain og hans delegasjon til Norge. Statsminister Erna Solberg har bekreftet sin deltakelse i prisutdelingen.»

annonse

Så overrakte de en ærespris til det autoritære regimets statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa, skriver Dagbladet

Kjell Magne Bondevik holdt tale, og overrakte æresprisen til to representanter for regimet i Bahrain. De mottok den på vegne av statsministeren. Erna Solberg satt i salen og kastet glans over tildelingen. Intet om «betalingen» fra prisvinnerne ble offentliggjort. 

Les også: Arabere ga Bondevik millioner – fikk prestisjepris et halvt år senere

annonse

Men nå kan Dagbladet avsløre at Sheikh, i en e-post med Bondevik i kopi, ba om 704 000 kroner fra regimet i Bahrain for prisutdelingen. 

De vil ikke svare på spørsmål

– Jeg har registrert at Dagbladet bare er ute etter å skade mitt arbeid og omdømme og har servert oppdiktede historier. Jeg kommer derfor ikke til å svare på Dagbladets mange spørsmål, hvor også noen bygger på feilaktig grunnlag, skriver Sheikh i en e-post.

Bondevik skriver i en e-post at han ikke vil svare på spørsmål fordi:

Aamir J. Sheikh. Foto: Berit Roald / NTB

– Med den erfaring jeg har med Dagbladets journalister i disse sakene, hvor jeg blir presentert for uetterretteligheter og en forutinntatt agenda, kommer jeg ikke til å svare på flere spørsmål. Flere av dem bygger på feil premisser og er uakseptabelt mistenkeliggjørende.

annonse

Statsministerens kontor i Bahrain har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Den siste artikkelen hos Dagbladet er den siste i en serie avsløringer avisen har gjort om Sheikhs og Bondeviks disposisjoner med pengesterke, muslimske aktører i Gulfen.

Dagbladet: Bondevik har fått over tre millioner fra muslimsk organisasjon tilknyttet Saudi-Arabia

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse