Fotomontasje: Une Bastholm, Arild Hermstad og miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Berg / Cornelius Poppe / NTB / Eivind Trædal / Cornelius Poppe / NTB
annonse
annonse

MDG har gransket sin valgkamp, de må bort fra å være et ensaksparti. 

– Hva skal vi med et klimaorientert helhetsparti når vi har partier som SV på venstresiden og Venstre på høyresiden til å spille akkurat denne rollen? spør Eva Grinde i Dagens Næringsliv.

Hun tror at det kan være begynnelsen på slutten:

annonse

– Selvkritikken virker skarp og treffende. Spørsmålet er om det finnes et politisk liv for MDG utenfor rollen som uforsonlig gneldrebikkje, også på nasjonalt nivå

Grinde skriver at der de andre partiene med høy klimatroverdighet i større grad inkorporerte det faktum at Norge også er en oljenasjon, durte MDG ensidig i vei, eller som de selv formulerer det i rapporten: «Vi ble for krasse og fremsto kompromissløse (…) radikale, umodne eller ensporede.»

Les også: Aina Stenersen (Frp) om Oslos nye byrådsplattform: – Det er tydelig at det nå er MDG som styrer denne byen

annonse

– Partiet stilte ultimatum til en ny rødgrønn regjering om å innstille all leting etter olje og gass. Hvis ikke kunne den nye regjeringen bare glemme budsjettstøtte fra MDG, skriver Grinde, og legger til:

– Kanskje hadde MDG regnet med å få shamet SV med på ultimatumet. MDG-leder Une Bastholm fremsto rasende på sin nærmeste rødgrønne venn, som imidlertid ikke så seg tjent med ultimatumspolitikk. 

Les også: Profilert musikk-journalist: – Det som skremmer meg med MDG er holdningene og fanatismen (+)

Partiet fremover må bygge troverdighet på flere saker enn klima og miljø, det må forbedre sitt omdømme, skaffe seg flere venner og alliansepartnere og lytte bedre. 

Fotomontasje: Johan Sverdru / REUTERS/Ints Kalnins / Une Bastholm / Annika Byrde / NTB

– Har MDG en hemmelig helhetlig politikk som bare ikke har kommet frem? spør Grinde, og sier:

– De ble et eksempel på ensakspartiers klassiske skjebne: De dytter på politikken i breddepartiene og gjør seg selv overflødige.

Bydelen som gir rent flertall til MDG, SV og Rødt: – Vanskelig for folk på Løkka å forstå at ikke alle lever som dem (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon