Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp mener det er en varslet utvikling at det nå oppstår virusvarianter i fattige land som vekker bekymring. Foto: Vidar Ruud / NTB
annonse
annonse

Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp mener at det ikke har skortet på advarsler om den nye virusvarianten fra sør i Afrika.

Den nye virusvarianten, som har minst 30 mutasjoner i spike-proteinet, har medført at EU-kommisjonen har foreslått stans i flytrafikken fra land sør i Afrika. Storbritannia, Italia og Tyskland har innført dette.

Høybråten i Kirkens Nødhjelp mener at rike land har vært altfor trege til å dele vaksiner og finansiere vaksiner til lavinntektsland. Dermed kan nye virusvarianter lettere utvikle seg

annonse

– Fasiten i dag er at 5 prosent av befolkningen i lavinntektslandene er vaksinert, samtidig som det er satt over 7 milliarder doser, altså flere enn det er mennesker på jorden, sier han.

– Ingen må bli overrasket over det som nå skjer. Det er en varslet utvikling, sier han videre.

Det er imidlertid ikke for sent å gjøre noe, mener Høybråten.

annonse

Det er fortsatt mulig å få fart på fordelingen av doser til fattige land. Man kan bevilge penger, sende doser man ikke har bruk for til disse landene, samt gi dem en tidligere kølapp hos vaksineprodusentene.

– Til uken er det også et veldig viktig møte i Verdens handelsorganisasjon (WTO), der skal midlertidige unntak fra patentreglene diskuteres, sier han, og ber Norge om å få fortgang i prosessen.

Han mener at de rike landene har forsynt seg grådig av vaksineproduksjonen.

– Det er egentlig en moralsk kollaps, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon