Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock / NTB
annonse
annonse

De er ikke hvem som helst.

Denne uken ble det oppstyr etter at Nordea hadde offentliggjort en rapport med skarp kritikk av vaksinestrategi og nedstengningstiltak. Nå har det fått konsekvenser for forfatterne.

Sjefanalytiker Martin Enlund og sjefstrateg Andreas Steno Larsen i Nordea skrev en rapport der de ifølge DN «setter spørsmålstegn ved koronavaksinens effektivitet, offisielle smittetall og sågar en referanse til Nürnbergprosessen.»

annonse

Det var en finne som først reagerte på Twitter. Onsdag plukket Bloomberg opp saken og kunne fortelle at rapporten var tatt ned fra Nordeas hjemmesider. Torsdag skrev DN om det.

– Synspunktene som kommer frem i denne analysen er ikke i tråd med Nordeas offisielle posisjon. Banken følger myndighetenes råd og anbefalinger om covid-19, også når det gjelder vaksiner. Uheldigvis kommuniserer ikke denne rapporten dette, og vi har nå satt i gang en intern gjennomgang av innholdet, skriver banken i en uttalelse.

«Å være short på Fauci og hans europeiske motparter har vært en 100 prosent sikker strategi gjennom pandemien, og slik er det fortsatt, mener vi. «Lockdownista-ene» er tilbake i førersetet […]».

annonse

Slik startet analysen, ifølge DN. Fra WayBack Machine, som arkiverer sider som også er blitt slettet, har de hentet ut øvrige passasjer fra rapporten:

«Det pleide å være «to uker før kurven flater ut», men på et eller annet vis har det blitt til «fengsle de uvaksinerte (eller verre)». Lockdownista-ene har vært på ferde den siste uken […]», skriver Enlund og Steno Larsen, med henvisning til tiltak mot økende smittetall.

De to forfatterne er tydelig kritiske til flere aspekter av den offisielle versjonen og viser til delvis nedstengning i Irland og at Østerrike «ikke bare har valgt å sette sine innbyggere i fengsel (så langt bare i sine egne hjem), men har stengt ned hele landet og innført vaksinepåbud», som de skriver i analysen og fortsetter:

«Vaksinen er tydeligvis så bra at man må tvinge folk til å ta den. Dette er lite sannsynlig at vil hjelpe mangelen på tillit til systemet», skriver Steno Larsen og Enlund.

De sparer ikke på referansene i den 2000 ord lange rapporten:

«Hvis man setter til side alt det vi lærte fra Nürnbergprosessen, som for eksempel kroppslig integritet, informerte valg og påvirkningen på samfunnsmessige friheter, så har nedstengninger og vaksinepåbud konsekvenser.»

Suspendert

Ikke bare er rapporten tatt ned, nå er de to sentrale medarbeiderne gitt regelrett skriveforbud, opplyser kommunikasjonsdirektør i Nordea Christian Steffensen til DN.

annonse

– Vi har påbegynt en intern gjennomgang, og de to analytikerne kommer ikke til å skrive eller publisere under den interne gjennomgangen, uttaler banken, ifølge Bloomberg.

– Det beklager vi

På bankens nettsider beklager direktør for storkundesegmentet, Martin Persson, overfor kundene.

– Det er tydelig at vi har feilet i denne saken, og det beklager vi. Jeg ønsker å sikre alle våre kunder og interessenter at Nordea vil fortsette å publisere troverdige analyser og forskning med høy integritet og relevans, sier han.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon