Flere europeiske borgere forsøker å komme seg hjem fra Sør-Afrika. Lørdag fylte de opp kafeer på flyplassen i Johannesburg, mens de frenetisk forsøkte å nå fram til ambassader og reiseselskap. Foto: Jerome Delay / AP Photo / NTB
annonse
annonse

Sør-Afrika mener seg straffet for godt vitenskapelig arbeid.

Flere og flere land har i likhet med Norge i all hast innført restriksjoner på reiser fra det sørlige Afrika. Australia, Brasil, Canada, Iran, Japan, Thailand, USA, Storbritannia og Tyskland har innført restriksjoner, for å begrense spredningen av den nye omikronvarianten av covid-19.

Også land i Midtøsten og Nord-Afrika har innført restriksjoner.

annonse

Mener seg straffet

Sør-Afrika konstaterer at de opplever restriksjonene som en straff for oppdagelsen av varianten.

– Fortreffelig vitenskapelig arbeid burde bli applaudert, ikke straffet, sier Sør-Afrikas utenriksdepartement i en uttalelse.

annonse

Departementet peker på at varianten finnes i flere land. De mener at Sør-Afrikas «testkapasitet og akselererte vaksinasjonsprogram, støttet opp av et vitenskapelig miljø i verdensklasse, bør føre til ro blant våre globale partnere i visshet om at vi kan håndtere pandemien på lik linje med dem.»

Storbritannias helseminister Sajid Javad opplyste lørdag at landet hadde oppdaget sine første to smittetilfeller med den nye varianten. I tillegg har varianten blitt bekreftet i Hongkong, Botswana, Belgia og Israel, i tillegg til landet som først opplyste om den – Sør-Afrika.

Myndighetene i landene mener at smittetilfellene knyttet til reisende fra det sørlige Afrika.

Strandede utlendinger

Flere europeiske borgere forsøker å komme seg hjem fra Sør-Afrika. Men de sliter. Mange forsøker å få tak i billetter til flyginger via andre afrikanske land, som Etiopia og Kongo. Land som ennå ikke er svartelistet.

– Det var ikke plass på noen av flyene, så vi måtte bestille nye billetter. Vi tok det første som var tilgjengelig, forteller den tyske studenten Laura Herde til AFP.

Nye vaksiner

Nå arbeider forskerne for å få mer kunnskap om omikronvarianten. Det som uansett er avklart er at den er mer smittsom en den dominerende deltavarianten. Det høye antallet mutasjoner i piggproteinet i varianten har ført til bekymring for om vaksinene som er i bruk i dag vil være mindre effektive mot den.

Flere legemiddelselskaper, blant annet AstraZeneca, Moderna, Novavax og Pfizer, har sagt at de vil tilpasse vaksinene sine til omikron. Pfizer og samarbeidspartneren Biontech mener det vil ta omkring 100 dager å gjøre endringen.

Refser rike land

annonse

Flere eksperter mener at varianten har oppstått fordi rike land har hamstret vaksiner. De mener det har ført til en forlengelse av pandemien.

Færre enn 6 prosent av Afrikas befolkning er fullvaksinert og millioner av helsepersonell og sårbare mennesker har ikke fått første dose.

– En av nøkkelfaktorene til utspring av nye varianter kan være lav vaksinasjonsdekning i deler av verden. WHOs advarsel om at ingen er trygge før alle er det bør tas til etterretning, sier Peter Openshaw, som er professor i eksperimentell medisin ved Imperial College London.

– Global utrulling av vaksiner er helt nødvendig, sier han.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon