Et fåtall mennesker å se i Karl Johans gate i Oslo under nedstengningen i vinter. Foto: Erik Johansen / NTB
annonse
Det kan bli aktuelt med nye tiltak mot omikron raskt. Lokale utbrudd skal foreløpig bremses.
Men det er ikke sikkert det må nedstengninger til som i møtet med delta.
annonse

Da deltasmitten fikk spre seg i Nordre Follo i januar, ble til etter hvert store deler av Oslo-regionen stengt ned. Overlege Preben Aavitsland i FHI tror ikke at det samme vil skje nå.

– Det er ikke sikkert at slike utbrudd skal håndteres på noen annen måte enn det vi gjør med utbrudd i dag. Det kommer an på hvor alvorlig sykdomsvarianten viser seg å gi, sier Aavitsland, ifølge NTB.

– Det er ikke sikkert det er nødvendig med noen nedstenging for å slå ned et utbrudd. De fleste utbrudd det siste året har kommunene slått ned uten nedstenging, påpeker han.

annonse
Kostnader

I sin rapport skriver FHI at kostnadene ved strenge tiltak må veies opp mot nytten ved å bremse omikronutbredelsen i Norge.

Også Helsedirektoratet har gitt uttrykk for at bremsing er viktig i denne fasen.

– Man kjøper seg altså tid for å vaksinere flere med tredje dose og for å få mer kunnskap om varianten. Jeg tviler på at slike strenge tiltak blir aktuelle, sier Aavitsland.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon