Illustrasjonsfoto: AP Photo
annonse
annonse

To forskere fra Universitetet i Stavanger (UiS) hevdet at muslimske menn er uforberedt på likestillingen mellom kvinner og menn i vår kultur. 

Men nå får de svar fra en annen forsker ved UiS. Han mener de hadde fått stryk til eksamen og sier det er sosioøkonomiske årsaker. Forskeren sier også antall politianmeldelser har sunket. 

– Kulturer i land med dominerende muslimsk kultur bygger på helt andre normer og regler for hvordan kvinner bør oppføre seg og skjule kroppen i det offentlige rom. Muslimske menn som kommer til Vesten, er således i høy grad fullstendig uforberedt på vår seksuelt frigjorte kultur, skrev Andrea Zizanovic og Henrik Kvadsheim ved Institutt for samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger (UiS), i Aftenbladet, og la til:

annonse

– Oppfatninger forankret i islam om å være overlegne Vestens «dekadente kultur», gjør en også lite mottakelig for å tilpasse seg vertslandenes moralske koder på dette området. Tvert imot er det større tendens til at en ser ned på land og kulturer som lar kvinner ferdes ubeskyttet. 

Les også: Forskere: Menn fra muslimske kulturer utgjør en trussel mot vestlige kvinner

Nå har de fått svar fra Thomas Laudal.

annonse

Han er førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved (UiS), ved avdeling for innovasjon, ledelse og markedsføring.

– Deres vurdering av trusselen bygger på en kobling mellom «muslimsk kultur» og «seksuallovbrudd» som er så svak at den ville kvalifisere til stryk hvis den var en del av en masteroppgave, skriver Thomas Laudal i Aftenbladet.

Les også: Norsk-pakistaner prøveløslatt etter å ha sonet alvorlig voldtektsdom – pågrepet for voldtekt igjen (+)

Laudal hevder det er sosioøkonomiske årsaker. Men han belyser også at det kan være personer fra kulturer der menn bestemmer over kvinner. De kan også ha traumatiske opplevelser fra krig samt at de er fattige og isolerte i Norge. 

Grønnsaksbutikk i bydelen Grønland i Oslo. Denne bydelen har en stor andel innvandrer, blant den største i landet.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det trenger altså ikke å være deres muslimskhet som fører til en eventuell overrepresentasjon av muslimer blant de som anmeldes for seksuallovbrudd.

Han mener de tar steget direkte til relasjonen «muslimer og voldtekt», og sier det er trist at det med jevne mellomrom kommer slike generaliseringer av befolkningsgrupper.

Anmeldelse: Endelig en bok om islam der hovedlinjene kommer klart frem

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon