Den nye koronapillen, Paxlovid fra Pfizer. Foto: Handout / Pfizer / AFP
annonse
annonse

En ny lovende koronamedisin vil snart være tilgjengelig i Norge.

– Vi trenger alle verktøyene vi kan få i verktøykassen vår nå, selv om vaksiner fortsatt er det eneste som kan løse denne pandemien, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket til VG.

FHI-overlege Preben Aavitsland forteller at det dreier seg om de antivirale legemidlene Paxlovid fra Pfizer og Lagevrio fra Merck.

annonse

Kuren er ganske enkel og består av fire tabletter to ganger daglig i fem dager.

Folkehelseinstituttet (FHI) har i sin nye risikovurdering av omikronvarianten, anbefalt at det kjøpes inn nye legemidler mot covid-19.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Aavitsland mener tablettene kan være til god hjelp.

annonse

– Dersom eldre blir smittet, kan de ved hjelp av disse legemidlene redusere sin risiko for alvorlig sykdomsforløp. Disse midlene vil høyst sannsynlig virke også på omikronvarianten, sier han.

Ifølge pressemeldinger fra Pfizer og Merck indikeres det at legemidlene kan minske risikoen for innleggelse med opptil 90 prosent hos uvaksinerte risikopasienter som starter behandlingen tidlig i sykdomsforløpet.

Legemidlene vil trolig bli godkjent av europeiske legemiddelmyndigheter og bli tilgjengelige i Norge i løpet av få måneder.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon