Illustrasjonsfoto: Oksana Manchuk/BelTA via AP
annonse
annonse

EU-kommisjonen foreslår å innskrenke asylretten for personer som vil søke asyl i Polen, Latvia og Litauen.

Får EU-kommisjonen det som de vil kan asylretten ved EUs yttergrense i disse tre landene bli innskrenket i seks måneder.

De siste ukene har mange flyktninger og migranter forsøkt å ta seg inn i Polen, Latvia og Litauen via Hviterussland og polske myndigheter har anklaget Hviterussland for å ha sendt migranter til EUs yttergrense som hevn for sanksjoner EU har innført mot Aleksandr Lukasjenkos regime.

annonse

Asylretten gir flyktninger adgang og rett til å søke asyl mot forfølgelse og alvorlige overgrep begått i hjemlandet og er nedfelt i Flyktningkonvensjonen og Verdenserklæringen om menneskerettigheter.

Ifølge forslaget fra EU-kommisjonen skal Polen, Latvia og Litauen få anledning til å se bort fra visse regler på asylområdet i seks måneder og bruke opptil fire uker på å ta imot asylsøknader fra personer som ankommer grensen, mot ti dager som er regelen i dag.

De tre landene skal ifølge forslaget også kunne internere asylsøkere i sentre på grensa i opptil fire måneder. I forslaget står det også at landene i tillegg skal gies anledning til å innføre «forenklede og raskere nasjonale prosedyrer for å returnere mennesker».

annonse

– Vi er en familie. Og når en av oss er under angrep, vil vi andre være der for ham, sa EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas da hun i dag presenterte forslaget i Brussel.

Immigrasjonsadvokater mener derimot at en slik praksis innebærer at asylsøkere blir satt i forvaring og hevder at dette er noe som strider mot internasjonale avtaler.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon