Ny studie om omikron. Foto Pixabay.
annonse
annonse

Det var vel bare et spørsmål om tid før også Norge ville få påvist smittetilfeller av omikron-varianten, men nå er ventetiden over, for fire tilfeller at omikronvarianten er nå påvist.

Øygarden kommune opplyser at det er registrert to tilfeller av varianten i kommunen og ordfører Tom Georg Indrevik bekrefter at de smittede har vært på reise i Sør-Afrika.

– Vi har hatt kontakt med Folkehelseinstituttet gjennom helgen, og det er tatt ekstra forholdsregler når det gjelder de som er smittet av omikronvarianten, seier ordføreren.

annonse

I tillegg til de to tilfellene i Øygarden bekreftet nettopp Folkehelseinstituttet (FHI) at ytterligere to personer som har kommet med fly til Gardermoen fra Sør-Afrika, er smittet. Begge disse skal ha hatt kun milde symptomer, men er isolert på karantenehotell og følges opp av kommunelegen.

Ordfører i Øygarden, Georg Indrevik, bekrefter at bygda har to omikron-smittede. Foto: Marit Hommedal / NTB

Det er ikke overraskende at det er bekreftet smittetilfeller av omikronvarianten også i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Det er ikke overraskende at omikronvarianten påvises i hele Europa nå, også i Norge. Det viktigste er at kommuner med påvist smitte driver effektiv smittesporing, skriver Nakstad i en tekstmelding til NTB.

annonse

Nakstad sier videre at vi må være forberedt på at det kan være skjult smitte i landet allerede poengterte at gjeldende smittevernråd nå er svært viktige å følge for alle.

Haukeland universitetssjukehus skal undersøke alle koronaprøvene som er tatt i Øygarden kommune de siste dagene.

Det opplyser seksjonsoverlege Øyvind Kommedal ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland unbiversitessykehus.

– Vi vil undersøke alle prøvene fra Øygarden de siste dagene med tanke på om det kan være flere tilfeller, sa han på sykehusets pressekonferanse i dag.

Høy sannsynlighet for funn av smitte også i Oslo

I ettermiddag opplyste bydelsoverlege Tine Ravlo at det,  på bakgrunn av foreløpige analyser utført av FHI, er høy sannsynlighet for at det har forekommet et smitteutbrudd med omikronvarianten på Frogner i Oslo.

Utbruddet på beste vestkant i Oslo er knyttet til én reisende som kom fra Sør-Afrika forrige uke. Vedkommende, som var på et jobbarrangement før helgen med rundt 100 personer, hvorav 30-40 personer skal ha blitt smittet, skal ifølge Ravlo ha fulgt smittevernreglene, men testet seg igjen etter mye omtale av omikron i mediene.

Sannsynligvis også to tilfeller av omikronviruset i Bærum

annonse

– Vi har sannsynligvis to tilfeller av omikronviruset i Bærum, sa kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i et kommunestyremøte om smittesituasjonen i ettermiddag.

– Det er det all grunn til å tro, og vi fikk melding om dette i går. Vi behandler tilfellene som omikronvirus, sa Nilsen videre, ifølge Budstikka.

Ifølge Nilsen kan det være at dette viruset «er snillere» enn de andre koronavariantene.

– Derfor kan det også være en god nyhet at dette viruset kommer. Viser det seg at den både er mer smittsom og gir mer lidelse, vil det være en dårlig nyhet, fortsatte han.

Omikronfakta

  • Omikron er en mutert utgave av koronaviruset SARS-CoV-2, som kan føre til sykdommen kjent som covid-19.
  • Ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Første bekreftede tilfelle stammer fra en prøve tatt 9. november. Første bekreftede tilfelle i Europa stammer fra 19. november.
  • De første to tilfellene i Norge ble registrert onsdag 1. desember i Øygarden kommune.
  • Har 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet. Det er spike-proteinet som hjelper viruset å spre seg blant mennesker.
  • WHO har klassifisert varianten som «bekymringsfull», lik variantene alfa, beta, gamma og delta, og foreløpige funn tyder på økt risiko for reinfeksjon med denne varianten.
  • Folkehelseinstituttet opplyser i en risikorapport at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom.
  • Virusvarianten har flere endringer på steder som er kjent for å gi høyere motstand mot nøytraliserende antistoffer, påpeker FHI. Det er ventet flere svar om dette utover i desember.
  • I tillegg til Sør-Afrika er det registrert tilfeller av varianten i land i Asia, Afrika og Europa – blant dem Danmark, Tyskland, Storbritannia og Nederland.
  • Norge og mange andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

Kilder: WHO, AFP, regjeringen

Ytterligere informasjon, tips og råd om koronaviruset

Vi minner om at Folkehelseinstituttet (FHI) har en ryddig og informativ koronavirus-temaside med nyheter, oppdaterte tall og tips og råd som du kan følge med på her.

Følg Helse- og omsorgsdepartementets pressekonferanse fra klokken 13.15 i dag her.

 


Denne saken vil bli fortløpende oppdatert her

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon