Illustrasjonsfoto: Ragnhild Øistad / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er tid for luftveissykdommer, og da kan det være verdt å trekke fram en ny, omfattende Lancet-studie som bekrefter at langt flere mennesker globalt dør av kulde enn av varme.

Burkhart et al. undersøkte 65 millioner dødsfall i 9 land i perioden 1980-2016, og avdekket i alt 17 dødsårsaker relatert til temperatur. Teamet ekstrapolerte resultatene globalt og undersøkte året 2019. Undersøkelsen er publisert i august i år.

Forskerne kom fram til at i 2019 oversteg kulderelatert dødelighet den varmerelaterte dødeligheten i alle land der det forelå data.

annonse

Kuldeeffekten var sterkest i Kina, med 32 dødsfall pr. 100 000 innbyggere, og i New Zealand med 26 dødsfall. I Kina døde 3,25 av varmerelaterte lidelser. Kulde tok med andre ordet livet av omtrent ti ganger så mange mennesker som varme gjorde.

Les også: Velkommen til kunnskap og fornuft – stopp den menneskeskapte klimakrisen (+)

I Sør-Afrika var forholdet hele 20 til 1, men totalt døde relativt færre av temperaturrelaterte årsaker.

annonse

I alt 1,69 millioner dødsfall kunne ifølge studien relateres til ikke-optimal temperatur globalt i 2019. De fleste varmerelaterte dødsfallene var i Sør- og Sørøst-Asia, Afrika sør for Sahara, Nord-Afrika og Midtøsten, mens de fleste kulderelaterte var i det østlige og sentrale Europa, og i Sentral-Asia.

Men i samtlige land var det altså flere mennesker som døde av kulde enn av varme.

Stor økning i klimarelaterte miljøkatastrofer, sier FN og NTB. Men stemmer det? (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon