Bildemontasje. Taiwanske veteraner deltar i en flaggheisingseremoni ved en tidligere militærpost i Kinmen, Taiwan, 15. oktober 2021, samt amerikanske og kinesiske militærparader. Foto: Scanpix.
annonse

For første gang siden Sovjetunionens kollaps, risikerer verden nok en gang å stå ovenfor en stormaktskrig – med all elendighet og menneskelig lidelse det fører med seg.

Den kalde krigen mellom USA og Kina fryser seg stadig mer til, og isfronten fortsetter å spre seg over flere geopolitiske og geoøkonomiske domener. Taiwan-spørsmålet er utvilsomt det mest eksplosive skjæringspunktet, som har størst potensial til å føre til en militærkonflikt mellom gigantene på kort- til mellomlang sikt.

Med president Xi Jinpings eksplisitte løfte om å gjenforene Kina med Taiwan – nærmest koste hva det koste vil – for å oppnå den såkalte «gjenfødelsen av den kinesiske nasjonen»; samt Joe Bidens nylige uttalelse om at USA vil komme til Taiwans unnsetning i tilfelle en kinesisk invasjon av øya, virker det som en varm krig mellom supermaktene er nærmere enn noen sinne.

annonse

Gitt de enorme innsatsene og nullsum-naturen av en slik militærkonfrontasjon, vil utfallet ikke bare forandre maktforholdet mellom Kina og USA, men også være definerende for supermaktenes geopolitiske posisjon og anseelse fremover i det 21. århundret – ikke bare i Øst-Asia-regionen, men også globalt.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

annonse

Rapport: Kinas militære planlegger å dominere Asia

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse