
For første gang siden Sovjetunionens kollaps, risikerer verden nok en gang å stå ovenfor en stormaktskrig – med all elendighet og menneskelig lidelse det fører med seg.
Den kalde krigen mellom USA og Kina fryser seg stadig mer til, og isfronten fortsetter å spre seg over flere geopolitiske og geoøkonomiske domener. Taiwan-spørsmålet er utvilsomt det mest eksplosive skjæringspunktet, som har størst potensial til å føre til en militærkonflikt mellom gigantene på kort- til mellomlang sikt.
Med president Xi Jinpings eksplisitte løfte om å gjenforene Kina med Taiwan – nærmest koste hva det koste vil – for å oppnå den såkalte «gjenfødelsen av den kinesiske nasjonen»; samt Joe Bidens nylige uttalelse om at USA vil komme til Taiwans unnsetning i tilfelle en kinesisk invasjon av øya, virker det som en varm krig mellom supermaktene er nærmere enn noen sinne.
Gitt de enorme innsatsene og nullsum-naturen av en slik militærkonfrontasjon, vil utfallet ikke bare forandre maktforholdet mellom Kina og USA, men også være definerende for supermaktenes geopolitiske posisjon og anseelse fremover i det 21. århundret – ikke bare i Øst-Asia-regionen, men også globalt.
Kun for abonnenter
Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.
Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.
Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474