Kjell Magne Bondevik sammen med Aamir J. Sheikh. Foto: Terje Bendiksby / NTB
annonse

Oslosenteret til Kjell Magne Bondevik fikk 600.000 kroner fra stiftelsen til den nigerianske pastoren Emmanuel Edeh. Et halvt år senere ble den katolske pastoren nominert til Nobels fredspris. 

Det er ikke vanlig at penger betales fra Afrika til Norge, vanligvis går det i motsatt retning. Men Kjell Magne Bondeviks Oslosenter har tatt imot penger fra islamske organisasjoner og autoritære regimer noe Dagbladet mange avsløringer har vist.

Avisen skriver nå at Oslosenteret, der tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik er styreleder, sommeren 2015 fikk en pengegave på 72.000 dollar fra ra MICPA (Madonna-stiftelsen), organisasjonen til den katolske pastoren Emmanuel M.P. Edeh, også kjent som pastor Edeh i Nigeria.

annonse

Bondeviks samarbeidspartner Aamir Sheikh oppfordret et halvt år senere en partifelle i Høyre, stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen, til å nominere pastoren til fredsprisen.

Johnsen bekrefter overfor Dagbladet at hun nominerte pastoren. Det skjedde etter et møte med Sheikh og rådgiveren til Edeh. Før møtet viste ikke Johnsen hvem Edeh var. Men møtet var likevel nok. Hun sier nå at hun ikke ville ha nominert Edeh hvis hun hadde visst om pengegaven til Oslosenteret.

– At Oslosenteret har mottatt penger, stiller saken i et annet lys enn det jeg ble presentert for den gangen, sier Johnsen til Dagbladet.

annonse

Sheikh bekrefter kontakten med Johnsen, men nekter for noen sammenheng med pengegaven.

– Det er riktig at jeg på denne bakgrunn tok kontakt med stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen og anbefalte at hun nominerte Fader Edeh til Nobelprisen. Jeg kjenner til at Ørmen Johnsen gjorde andre undersøkelser og konsultasjoner. Alle stortingsrepresentanter står fritt til å foreta sin selvstendige vurdering. Dette hadde ingenting å gjøre med Madonna-stiftelsens støtte til Oslosenteret, uttaler han.

Det skal ha kommet frem under møtet at Bondevik «gikk god for Edeh».

Bondevik skriver i sitt svar at han føler seg mistenkeliggjort av Dagbladet.

Arabere ga Bondevik millioner – fikk prestisjepris et halvt år senere

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse