Også journalister flokket til da pave Frans hilste på barn som bor i migrantleiren Mavrovouni på Lesvos. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB
annonse
annonse

– La oss stanse dette sivilisasjonens skipbrudd, sa pave Frans da han besøkte en migrantleir på Lesvos.

Paven tok seg god tid og «poserte for selfier og ga tommelen opp til en gruppe afrikanske kvinner som sang en velkomstsang,» skriver NTB.

Over 1.500 migranter har druknet eller blitt meldt savnet i forsøk på å nå Europa så langt i år. Frans advarte mot å la Middelhavet bli et dødens hav – «mare mortuum» på latin.

annonse

– Besøket hans er en velsignelse, sa asylsøkeren Rosette Leo fra Kongo, som bor i leiren.

– Vi håper paven vil ta oss med seg herfra. Som flyktninger har vi mange problemer her, det er mye lidelse, forteller Enice Kiaku fra Kongo.

Naziastene og Stalin

Under en messe i Nikosia på Kypros kom paven med en oppsiktsvekkende sammenlikning.

annonse

– Det minner oss om historien i forrige århundre, til nazistene, til Stalin, og vi lurer på hvordan dette kan ha skjedd, sa paven.

– Det finnes steder med tortur, mennesker som blir solgt. Jeg sier det fordi det er mitt ansvar å åpne øynene deres. Vi ser det som skjer, og det verste er at vi er blitt vant til det. Å bli vant til det er en meget alvorlig sykdom, sa paven videre.

Bekymret for demokratiet

Lørdag var paven i Aten. I en tale advarte paven da om «nasjonalistisk egoisme» i Europa som følge av strid om migrasjon og innvandring.

– Vi kan ikke unngå å se med bekymring på hvordan demokratiet i dag er på tilbaketog. Og ikke bare i Europa, sa Frans.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon