NTNU er iagt et gebyr av Datatilsynet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse
annonse

Datatilsynet mener NTNU ikke hadde rettslig anledning eller begrunnet mistanke til å gå inn i Øyvind Eikrems epostkonto før avskjedssaken mot ham.

Tilsynet ser på saken som alvorlig og vil ilegge NTNU et gebyr på 150.000 kroner, skriver Khrono.

Tilsynet har brukt halvannet år på behandling av klagen, noe de beklager.

annonse

Eikrem og NTNU kom til forlik som endte med at førsteamanuensen sa opp og avskjedssaken ble avsluttet.

Både NTNU, deres advokater i Simonsen Vogt Wig, samt konsulenter fra KPMG, åpnet ulovlig 80 av Eikrems e-poster.

Bakgrunnen var NTNUs ønske om å finne ut om Eikrem hadde brukt NTNUs pc til å poste rasistiske innlegg på en anonym facebookprofil, slik Filter nyheter skrev i februar i fjor.

annonse

«Når grunnleggende regler for beskyttelse av arbeidstakers personvern er tilsidesatt slik det er i denne saken må overtredelsene betraktes som alvorlige», skriver Datatilsynet.

Øyvind Eikrem. Foto: Wikipedia.

NTNU mente de hadde «bevis» for Eikrems anonyme facebookprofil via en e-postutveksling mellom Øyvind Eikrem og ansatte i nettavisen Resett i februar i fjor.

Dette ble blant annet brukt som grunnlag for avskjedssaken.

Eikrem ønsker ikke å si så mye om saken nå.

— Jeg har nå inngått forlik med min arbeidsgiver og vil se framover, og ikke bakover. Det er likevel greit å få konstatert at også på dette punktet har vi hatt rett hele veien, sier Eikrem.

NTNU ser på sin side ikke på saken som ferdig.

— Vi registrerer samtidig at Datatilsynet har et annet syn enn det NTNU har hatt på det juridiske grunnlaget for innsyn i Eikrems epostkonto, og vi vil derfor trenge noe tid på å gå gjennom Datatilsynet sin argumentasjon, svarer fungerende organisasjonsdirektør ved NTNU, Roar Tobro.

Borten Moe om prosessen mot Øyvind Eikrem: – Vi ville vært huleboere og skaffet oss kjæreste med klubbe om vi ikke tenkte fritt 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon