NYE TILTAK I KVELD? Regjeringen har innkalt til pressekonferanse klokken 19.00 i kveld. Følg den direkte her. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
annonse
annonse

Direktoratet anbefaler en rekke tiltak, blant annet påbud om hjemmekontor, påbud om munnbind, en meters avstand, krav om registrering på innendørs arrangementer, maks ti personer på innendørs private arrangementer.

Koronatiltakene som helsemyndighetene nå innføres, bør ha en varighet på 4 uker med fortløpende revurdering, senest etter to uker, anbefaler Helsedirektoratet.

Dette er noen av de nye tiltakene som er innført

annonse
 • Maks ti personer får samles i private hjem, men det kan være 20 personer på julaften eller nyttårsaften.
 • Inntil 50 kan være samlet i minnestunder etter begravelser og bisettelser.
 • Det blir skjenkestopp fra midnatt i hele landet, og det er kun lov med bordservering.
 • Alle som er ute på serveringssteder må holde en meters avstand.
 • Det blir nasjonalt påbud om å bruke munnbind der avstandskravet ikke kan holdes.
 • Det anbefales at alle som kan, skal jobbe hjemme.
 • Maksimalt 50 kan samles på offentlige arrangementer uten faste, tilviste sitteplasser.

Tiltakene trer i kraft ved midnatt natt til torsdag og skal vare i fire uker.

– Vi ser situasjonen som alvorlig. Både delta- og omikronsmitten øker i Norge. Antallet som legges inn på sykehus og intensivavdelingene, øker, sa Jonas Gahr Støre under kveldens pressekonferanse.

– En rask økning i alvorlige syke kan allerede om få uker føre til at helsetjenesten ikke er i stand til å gi nødvendig helsehjelp slik vi ønsker, sier Støre og legger til både kreftpasienter og akuttpasienter da vil være utsatt.

annonse

Det forskriftsfestes også at virksomheter som bibliotek, treningssentre, kjøpesentre og butikker må drive smittevernmessig. Det innebærer at alle må kunne holde enmeteren. Munnbindpåbudet som innføres, gjelder også hos frisører, hudpleiere og andre en-til-en-virksomheter.

Koronatiltak på serveringssteder

 • Påbud om at serveringsstedet skal sørge for at alle kan holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. Det skal være minst 1 meters avstand mellom sitteplassene ved gjesters ankomst, likevel slik at personer i samme husstand eller tilsvarende nære kan sette seg nærmere hverandre.
 • Serveringssteder med skjenkebevilling skal ha sitteplasser til alle gjester, men det er ikke et krav ved kulturarrangementer på serveringsstedet.
 • Alkohol kan kun serveres ved bordene.
 • Skjenkestopp klokken 24.00.
 • Serveringsstedet skal registrere kontaktopplysninger til gjester som samtykker til det.

Munnbind

 • Påbud om bruk av munnbind når det ikke er mulig å holde minst 1 meter avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder. Påbudet gjelder også for ansatte med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer.
 • Munnbindpåbud gjelder også hos frisører, hudpleiere og andre en-til-en-virksomheter.
 • Det er allerede nasjonal anbefaling om å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, for eksempel når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller på vei ut av en fotballstadion.

Karantene

Karanteneplikt for nærkontakter med en bekreftet smittet hvor det er mistanke om omikron, utvides til også å gjelde øvrige nærkontakter, ikke bare husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.

Her er Regjeringens økonomiske koronatiltak

 • Gjenåpning av den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet i månedene november og desember, men med noen justeringer. Maksimal utbetaling blir lavere enn før og kravet til omsetningsfall blir noe mildere.
 • Regjeringen setter av ytterligere 1 milliard i beredskap til den kommunale kompensasjonsordningen i tillegg til de 200 millioner kronene som allerede var satt av.
 • Kompensasjonsordningene for togselskaper og kommersielle buss- og båtruter blir videreført ut mars.
 • Forslag om å utsette gjeninnføringen av flypassasjeravgiften til 1. april 2022.
 • Regjeringen vil også foreslå å doble antall dager med omsorgspenger i 2022.
 • Kompensasjonsordningene for kultur, idrett og frivillighet vil bli forlenget ut første halvår neste år.
 • Staten vil dekke kostnader knyttet til koronarelatert sykefravær fra og med dag 6.
 • Regjeringen vil se på justeringer av kompensasjonsordningene for kultursektoren og idrett/frivillighet for å tilpasse dem dagens situasjon, og vil også vurdere behovet for stimuleringstiltak avhengig av utviklingen.
 • Dersom behovet tilsier det, vil regjeringen ta sikte på å få på plass en ny kompensasjonsordning etter nyttår som er bedre tilpasset dagens situasjon.
 • Regjeringen presiserer at de økonomiske tiltakene er avhengig av bevilgningsvedtak i Stortinget, og den tar sikte på å legge fram en proposisjon for Stortinget i januar måned. (Kilde: Finansdepartementet.)

Høyre: Flere må få tilbud om tredje dose raskt
Høyres Tone W. Trøen mener at flere nå må få tilbud om tredje vaksinedose raskt.

– Vi står i en alvorlig situasjon, og det er leit at vi igjen er der at strengere koronatiltak er nødvendig, sier Høyres helsepolitiske talsperson i en uttalelse til NTB.

annonse

Hun mener det er viktig at alle nå bidrar til at belastningen på helsetjenesten reduseres og følger anbefalingene regjeringen gir. Samtidig mener hun at flere må få tilbud om en tredje vaksinedose raskt.

– Vaksinen er det aller viktigste tiltaket vi har. Jeg håper alle takker ja til vaksinen, og at tempoet i vaksineringen økes. Flere må få tilbud om tredje dose raskt, sier Trøen.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) ligger det i dag 320 koronasmittede på norske sykehus. Det er det høyeste tallet siden april 2020. Utviklingen fikk Regjeringen til å hasteinnkalle til en pressekonferanse som du kan følge direkte her og nå.

Det var statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol som inviterte til kveldens pressekonferansen, som fortsatt pågår. Helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil også være til stede på pressekonferansen.

Resett følger saken og vil oppdatere denne artikkelen etter hvert

Har du noen spørsmål du kunne tenke deg å stille til de ansvarlige myndigheter?

annonse

Pressekonferansen om koronasituasjonen kan du følge her fra klokken 19.00

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon