BEKYMRET FOR PRESSEFRIHETEN: Russlands president Vladimir Putin har uttrykt uro over hvordan USA og Storbritannia behandler journalister. Arkivbilde. Foto: Alexander Zemlianichenko / Reuters / NTB
annonse
annonse

I går ble det kjent at en britisk ankedomstol åpner for at Julian Assange kan utleveres til USA.

Amerikanske myndigheter mener Assange har lekket hemmelighetsstemplede dokumenter om landets krigføring i Irak og Afghanistan, og vil ha ham stilt for retten i USA. Assange mener selv å ha avdekket krigsforbrytelser.

Kjennelsen har skapt negative reaksjoner. Her hjemme har både Norsk Journalistlag og Norsk PEN kritisert domstolens avgjørelse.

annonse

Også i Moskva er man dypt rystet over hvordan USA og Storbritannia behandler journalister. Maria Zakharova, som er talskvinne i Russlands utenriksdepartement, fyrte fredag av en bredside mot Assange-utleveringen:

Les også: Julian Assange kan utleveres til USA

– Dette er en skammelig kjennelse i en politisk sak mot en journalist og offentlig person, enda en manifestasjon av den anglosaksiske alliansens kannibalistiske verdenssyn, skrev Zakharova på Telegram.

annonse

Tidligere har Zahkarovas øverste sjef, president Vladimir Putin, uttrykt bekymring for journalistenes vilkår i Storbritannia og USA. Da Assange ble pågrepet i 2010 i London, sa Putin ifølge The Moscow Times:

– Hvis man har et demokrati, må det være på ordentlig. Hvorfor har de fengslet Assange? Er det et demokrati?

Russland har allerede innvilget asyl til Edward Snowden, som påropte seg status som varsler etter å ha lekket amerikanske, britiske og australske etterretningsdokumenter som skulle bevise ulovlig overvåkning.

Snowden kunngjorde sent i fjor at han ville søke om russisk statsborgerskap. Snowden, kona og parets ett år gamle sønn bor i Moskva.

Tidligere har Russland også refset politivolden som Frankrike, Nederland, Tyskland og andre vesteuropeiske land har brukt mot sivile, blant annet mot Gule vester i Frankrike og under demonstrasjoner mot corona-tiltak.

Putin bekymret for ytringsfriheten i Europa og USA – anbefaler å droppe YouTube, Twitter og Facebook

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon