Type 055-destroyeren Nanchang under en marineparade for å minnes 70-årsjubileet for grunnleggelsen av Kinas marine (PLAN) i havet nær Qingdao i Shandong-provinsen øst i Kina, tirsdag april 23, 2019. Foto: AP / Mark Schiefelbein.
annonse

Krigsskipet Nanchang, det første av Kinas kraftige nye Type 055 store destroyere, holdt nylig intensive anti-ubåtøvelser hvor det demonstrerte «sine enestående anti-ubåt-kapasiteter».

Ifølge eksperter som den statseide kinesiske avisen Global Times har snakket med, vil Type 055 bidra til å kunne holde amerikanske ubåttrusler borte fra farvann nær Kina.

Under øvelsene, som varte i fire døgn, seilet det 10.000 tonn tunge krigsskipet i et ikke-offentliggjort område i Gulehavet. Der gjennomførte destroyeren «realistisk scenarioorientert anti-ubåttrening» – inkludert skip-fly-integrerte anti-ubåtoperasjoner, flåte-eskorteoppgaver samt blokkeringer av sund og viktige sjøveier.

annonse

Under en av øvelsene sendte Nanchang et Z-9 skipsbasert helikopter for å utføre et søk i et område med mistenkt fiendtlig ubåtaktivitet, og tok i bruk et skipsbasert ekkoloddutstyr i tillegg til helikopteret, slik at søket kunne dekke et bredere område.

Til tross for fiskebåtaktiviteter i nærheten av treningssonen, som forstyrret ekkoloddets kapasitet til å oppdage ubåter, var Nanchang likevel i stand til å bruke sitt akustiske dataanalyse- og applikasjonssystem for å nøyaktig skille ut ubåtens støy fra lyder fra andre motoriserte fartøy.

Verdifulle erfaringer

annonse

Ifølge Zhou Minghui, kaptein for Nanchang, viste øvelsene de kinesiske sjømennenes høye kampberedskap og testet Nanchangs kapasiteter i «et større antiubåtkrigføringssystem» – inkludert å oppdage fiendtlige ubåter, kommandere antiubåtkrigføring og gjennomføre fellesangrep,

Erfaringene fra disse militærøvelsene forventes å bli delt med andre Type 055-er, ifølge Zhou.

Kina har angivelig så langt bygget åtte Type 055-er, hvorav tre har gått inn i tjeneste hos den kinesiske marinen (PLAN) denne måneden.

I tillegg til sterke luftforsvars-, anti-skips- og landangrepskapasiteter, utmerker den store destroyeren Type 055 seg også i anti-ubåtoppdrag, som de øvelsene beviser, opplyser ikke-navngitte militæranalytikere til Global Times.

Kinas hangarskip gjør seg sakte klare for krig

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse