Den tidligere danske innvandringsministeren Inger Støjberg er dømt til 60 dagers fengsel i riksrettssaken som ble anlagt mot henne. Her er hun fotografert på den første rettsdagen i Eigtveds Pakhus i København 2. september i år. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB
annonse
annonse

Den tidligere danske innvandringsministeren Inger Støjberg er dømt til 60 dagers ubetinget fengsel i riksrettssaken som ble anlagt mot henne i forbindelse med forholdet hun selv har omtalt som «barnebrudsaken».

Retten kom til at Inger Støjberg handlet med forsett og dommen kan ikke ankes. Dommen  ble dermed betydelig mildere enn de fire månedenes ubetinget fengselsstraff som aktor la ned påstand om, men den tidligere innvandringsministeren er likevel langt fra fornøyd med utfallet av saken.

– Jeg er veldig, veldig overrasket. Det må jeg si, og jeg synes det er de danske verdiene som har tapt i dag, det er ikke bare meg, men de danske verdiene. Jeg håper at alle ville ha gjort som meg, og jeg vil ta min straff uten å bøye nakken, sa Støjberg etter at dommen var forkynt.

annonse

Det var et flertall i Folketinget som i februar vedtok å stille Støjberg for den sjette riksrettssaken i Danmarks historie.

– Det som er avgjørende for oss er at retten har kommet til at Inger Støjberg er skyldig, og at det er forsettlig. Vi er glade for at det er en stort sett enstemmig riksrett. Om det er to eller fire måneder er ikke så avgjørende for oss, sa aktor Jon Lauritzen i en kommentar til dommen.

Støjberg sto tiltalt for å ha vært ansvarlig for å iverksette og opprettholde en ulovlig instruks om at asylsøkere som var et par, skulle skilles, hvis en av dem var mindreårig.

annonse

Den tidligere Venstre-politikeren, som har omtalt riksrettssaken som «barnebrudsaken», har ikke erkjent noe skyld og meldte seg ut av partiet da det stemte for riksrettssaken mot henne.

En granskningskommisjon erklærte at instruksen Støjberg ga i 2016 da hun var utlendings- og integreringsminister, var ulovlig og for vidtrekkende, samt at den brøt med menneskerettskonvensjonen.

Instruksen innebar at asylsøkerpar ikke skulle få bo sammen hvis den ene eller begge var under 18 år. I alt ble 22 eller 23 par skilt. I de fleste tilfellene var parene relativt jevnaldrende. Instruksen, som rammet 23 par, viste seg å være ulovlig.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon