Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Skyhøye strømpriser har preget store deler av høsten og vinteren.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) har varslet at hun på nyåret vil sette ned en egen energikommisjon som blant annet skal evaluere situasjonen i kraftmarkedet.

– Jeg ser det som naturlig at vi evaluerer årets situasjon for å finne læringspunkter også for senere år, sa Mjøs Persen under helgens pressekonferanse.

annonse

Regjeringen har på toppen av en rekke andre tiltak lagt fram en egen krisepakke på fem milliarder kroner for å hjelpe landets strømkunder med å betale regningen for perioden desember-mars.

– I fjor var strømprisene svært lave. I år er det stikk motsatt. Med en væravhengig kraftforsyning må vi være forberedt på at det vil være svingninger i kraftprisen også fremover, sa Mjøs Persen på pressekonferansen.

Hun mener det er viktig for energikommisjonen å se på langsiktige mål.

annonse

– Vi vet at vi trenger mer kraft i tiden som kommer fordi vi skal elektrifisere samfunnet slik at vi når klimamålene i Parisavtalen, sier oljeministeren.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Annika Byrde / NTB

I Hurdalsplattformen lover Arbeiderpartiet og Senterpartiet blant annet å satse på klimavennlig transport, produksjon av hydrogen og kraftforedlende industri, som krever mye elektrisitet, påpeker Mjøs Persen.

– Det handler om det store bildet: hvordan vi kan nå disse målene samtidig som vi har lokal aksept og tar hensyn til natur og miljø, sier Mjøs Persen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener også at i en overgangsfase der det satses mer på fornybar kraft, som vind og sol, så må folk vende seg til store svingninger i strømprisene.

– Jeg tror vi må forberede oss på at det kan bli mer berg-og-dalbane i prisene.  I overgangen til det fornybare tror jeg vi må være forberedt på større variasjoner. Men potensialet er veldig stort, særlig innen solkraft, sier Støre.

 

Du kan få gratis strøm som følge av regjeringens krisepakke

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon