BESØKTE NEW YORK: Patriark Bartholomeus (i midten) avbildet 2. november 2021 da han åpnet St. Nicholas Greek Orthodox Church på nedre Manhattan. Foto: Ted Shaffrey / AP / NTB
annonse
annonse

Når Egypts ti landeplager – eller et virus fra Kina – brer seg over verden, er selv ikke presteskapet forskånet.

Både paver og biskoper har pent måttet iføre seg munnbind og holde preken bak plexiglass etter at SARS-CoV-2 brøt ut i mars 2020.

Bartholomeus (81) har vært patriark av Konstantinopel siden 1991 – og dermed åndelig overhode for vel 5,3 millioner troende.

annonse

Konstantinopel er det eldste patriarkatet i den ortodoks-katolske kirken, og Hans All-Hellighet Bartholomeus I regnes derfor som primus inter pares – den fremste blant likemenn – blant østkirkens patriarker.

Nå er Bartholomeus rammet av corona.

Den Istanbul-baserte patriarken har testet positivt for Covid-19. De seneste månedene har han slitt med helsen, og var nylig innlagt på sykehus i New York, skriver NTB.

annonse

Bartholomeus har ikke lagt hele sin skjebne i Guds hender. For sikkerhets skyld er Konstantinopels økumeniske patriark – den 270. i rekken – også fullvaksinert mot Covid-19. Derfor meldes Bartholomeus å klare seg greit.

– Hans Høyhet er fullvaksinert, har foreløpig milde symptomer, og den generelle tilstanden hans er god, heter det i en kunngjøring.

Les også: Ukrainas ortodokse kirke får selvstendig status – russisk patriark raser

I 1054, kjent som Det store skisma, delte den katolske kirken seg i en romersk-katolsk vestlig del og en ortodoks-katolsk østlig del. Der ble Konstantinopel sete for østkirken, også etter Det bysantinske rikes fall til osmanerne i 1453.

Siden da har de to rivalene ikke vært på talefot. Men under innsettelsen av pave Frans i 2013 var Bartholomeus til stede som den første patriarken på nær tusen år.

Her er statslederne som har testet positivt for COVID-19

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon