Aftenpostens Harald Stanghelle. Foto: Terje Bendiksby / NTB
annonse
annonse

– Våren og sommeren 2015 så vi en oppvisning i humanitet. Nå dreier konkurransen seg om å vise strenghet, skriver en av Aftenpostens profiler.

Aftenpostens kommentator Harald Stanghelle går i en kommentar ut med støtte til pave Frans og sistnevntes kritikk av europeiske staters innstramninger i innvandrings- og asylpolitikken de siste årene.

– Det utspiller seg groteske menneskelige tragedier i Den engelske kanal, i Middelhavet, på det korte sjøstykket mellom Tyrkia og Hellas samt ved grensen til Polen. Men Europa har tankevekkende raskt lært seg å fraskrive seg alt ansvar og fortrenge den menneskelige lidelsen. Både ansvar og lidelse er blitt for ubehagelig for oss. For uhåndterlig, kanskje, skriver Stanghelle.

annonse

Aftenposten-profilen knytter høy innvandring av flyktninger og migranter til «humanisme» og «demokratiske verdier». Han trekker frem Sverige og Tysklands svært radikale innvandringsnivåer som eksempler på denne «humanismen».

– Da Europa fikk en flyktningkrise i fanget, var det knapt noen grense for høystemte ord om nedarvet humanisme og demokratiske verdier. Seks år senere er det larmende taust om hvilke verdier som står på spill ved ensidig å satse på den «Festning Europa»-linjen som trumfer alt annet, skriver han.

– Utfordringene lar seg ikke fjerne ved politiske trylleslag. Det kan heller ingen kreve av våre ledere. Det vi imidlertid kan kreve, er å få til en ærlig samtale om både brutaliteten og devalueringen av humanismen som følger av den strategien Europas demokratier nå har valgt.

Han vil hjelpe flyktninger i deres nærområder: – Da kan de lettere ivareta egne kulturer og religioner (+)

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon