- Resett - https://resett.no -

Grunneiere må betale eiendomsskatt for Statnetts kraftlinjer: – Dette er helt hull i hodet

I hundre år har Statnett betalt. Men nå har de gått rettens vei og vunnet frem at grunneier skal betale.

– Du som grunneier har jo egentlig ikke mulighet til å nekte en kraftlinje over eiendommen. Siden det er infrastruktur for befolkninga, sier ordfører Vefsn, Berit Hundåla fra Senterpartiet til NRK. Hun mener det er helt hull i hodet:

– Så skal du bli påført en skatt i tillegg! Det virker helt hull i hodet. Jeg tror ikke man har tenkt på konsekvensene, sier hun til NRK [1].

annonse

Asbjørn Birkeland, er ordfører i Sauda og har regnet på skatten. Han mener det blir 4200 kroner per kilometr. Men i tillegg kommer kostnadene ved byråkratiet som kan beløpe seg til langt over 100 millioner for kommunene. «Håpløst», «byråkratisk» og «veldig dyrt» er blant uttrykkene han bruker overfor Nationen [2].

Les også: Statnett tjener fett på utenlandskabler – har satt ny rekord [3]

Ordfører i Saltdal, Rune Berg, er heller ikke nådig. Han er også fra Senterpartiet og har kraftlinjer gående over sin eiendom.

annonse

 – Ja, dette er helt hull i hodet, sier han, og begrunner det slik:

– Jeg synes ikke det er okay at vi som frivillig har gitt grunn til kraftlinjer ender opp med å bli skattet for det. Det er nesten utenkelig at det går an. Helt uforståelig. Dette berører svært, svært mange i min kommune.

Advokat Stein Erik Stinessen i «Landssammenslutningen for vasskraftkommuner». Hevder at dette er en sak som vil ha betydning for hele Kommune-Norge. Stinessen er også litt betenkt over at «Statnett i det hele tatt har funnet grunn til å løpe til retten med dette spørsmålet»:

Foto: Heiko Junge / NTB

– Denne utgiften har Statnett frem til i dag bare tatt med i nettleien. For Statnett er dette et nullsumspill. 

Les også: Det grønne skiftet er dyrt og innføres med tvang [4]

Han tror det vil skade Det grønne skiftet. En grunneier kan ikke nekte en kraftlinje over eiendommen. Hvis så, vil traseen likevel bli ekspropriert. 

– Kraftledningen er nervetråden i det grønne skiftet. Vi må få kraften fram. Men nå kan man bare tenke seg til hvilke protester dette vil føre til fra grunneiere over hele landet, sier advokaten.

Kraftlinjer over hele Norge må byttes ut – regningen på over 100 milliarder kan havne hos forbrukerne [5]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse