Utsnitt av Kjell Erik Eilertsens bilde på Facebook.
annonse

Strømprisene i Norge setter stadig nye historiske rekorder etter åpningen av de to nye kraftkablene til Tyskland og Storbritannia, hver på 1400 MW.

– Disse to kablene representerer en økning i utvekslingskapasiteten på cirka 50 prosent. Men til forskjell fra utveksling med Sverige og Finland brukes de til eksport som tapper den norske reservekapasiteten, skriver Kjell Erik Eilertsen i Nettavisen.

Eilertsen var tidligere journalist i Finansavisen. Han er kjent for å regne ut kostnadene på ikke-vestlig innvandring. Nå skriver han at den etablerte pressens selvutnevnte sannhetsministerium «Faktisk.no» gjennom artikkelen «Sant eller usant om strømprisen» prøver å bortforklare med statskanalen som plattform.

annonse

Les også: Kjell Erik Eilertsen: Norge bør trekke seg fra Parisavtalen

– De har valgt å banalisere reaksjonene fra millioner av strømkunder, gjennom å portrettere dem som den enfoldige figuren «Tante Turid» som man risikerer å møte i juleselskap, som klager på strømprisene, skriver Eilertsen, og sier at Faktisk banaliserer seg selv:

– De som kan litt om kraftmarkedet, Ohms lov og elementær økonomi, ser imidlertid fort at det er Faktisk.no, i regi av «faktasjekker» Eva Akerbæk, som banaliserer seg selv.

annonse

Faktasjekkeren spør ut Anders Lie Brenna fra den såkalte bransjeavisen Europower-energi.no. Han mener strømmen i Norge ville vært «svindyr» uten utenlandskablene, og har tydeligvis ikke sett prisgrafene for Nord- og Sør-Norge de siste fire årene, skriver Eilertsen.

Les også: Slik oppsto 97 % myten – og verdens mest standhaftige Fake News

– Gamle og nye kabler sauses sammen uten videre presisering. Logikken er tydeligvis «siden vi har hatt en vellykket utveksling med Sverige siden 60-tallet, er det like vellykket å koble oss til Tyskland og Storbritannia», uten å tenke over at mens det med Sverige foregår en utveksling, dreier forbindelsen med Tyskland og Storbritannia seg om eksport og tømming av norske kraftmagasiner.

Klimabrølet foran Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kjell Erik Eilertsen sier at Faktisk.no fremsetter konstruerte påstander og tilpasser svarene fra kraftlobbyister og akademikere uten å ha forstått hvordan kraftmarkedet fungerer eller satt seg inn i konsekvensen av europeisk og norsk energipolitikk.

– Dermed fremstår faktasjekkeren som en klovn, mener han, og spør om hvorfor vi har NRK:

annonse

– At NRK ukritisk presenterer dette vrøvlet, burde igjen reise spørsmål om det er en offentlig oppgave å finansiere virksomheten.

Journalist om strømkrisen: – Politikerne toer sine hender

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse