Fotomontasje: Terje Bendiksby / NTB / Statnett / NTB
annonse
annonse

Det er verken markedet eller kraftbransjen som har skyld i de høye strømprisene, mener Stavrum.

– Det er på tide at norske strømkunder og velgere følger pengene og ikke lar seg avspore av politiske bortforklaringer, skriver redaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum.

– Den store strømprofitøren er staten. Og da er det meningsløst å snakke om strømmarkedet og kraftbransjen når det i praksis er én dominerende aktør – nemlig statseide Statkraft – og profitten går rett i statskassen.

annonse

Les også: Høy strømregning sender flere til Frelsesarmeen (+)

Han påpeker at staten stikker av med enorm fortjeneste. Det koster 10-20 øre å produsere strømmen, men den kan selges for 60 ganger mer. Det mener Stavrum er en profittmargin som knapt finnes i narkotikahandel.

– Politikere som Marit Arnstad snakker heller om kraftmarkedet, kraftbransjen og kraftprodusentene enn om dårlig politisk styring, og skaper et feilaktig inntrykk av at det er ulike markedskrefter som har skylden, skriver han, og legger til:

annonse

– Strømprofitørene: I Norge er kraftproduksjon i praksis et offentlig monopol. Statseide Statkraft eier 346 vannkraftverk og har en årlig kapasitet på 56 terrawattimer. Den nest største aktøren er Hafslund Eco – eid av Oslo kommune – som har 80 kraftverk og produserer 18 TWh per år.

Les også: Privat kraftprodusent vil ha forbud mot eksport hvis magasinene er lave

Stavrum skriver at de største kraftprodusentene i Norge er under politisk og offentlig styring. 

– Det er altså ikke markedskreftene som råder, men politiske beslutninger i stat og kommuner. Dermed kan man også si at de høye strømprisene er en politisk besluttet ekstraskatt.

Foto: Marius Helge Larsen / NTB

Han skriver at det er nordmenn som har nedbetalt kraftutbyggingen i Norge, derfor koster det kun 10-20 øre å produsere en kilowattime strøm. Som takk for strevet har strømregningen blitt 60 ganger høyere.

Det grønne skiftet MÅ være dyrt: Politikerne er smartere enn vi tror

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon