PÅGÅR FORTSATT: Slik så det ut 17. juni 2021 på anleggsområdet hvor det nasjonale minnestedet etter 22. juli til slutt skal stå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

Over ti år siden terrorangrepet 22. juli 2011 har Utøya fortsatt ikke fått sitt eget monument for å minnes de drepte og omkomne.

På toppen av dette kommer det nå en budsjett-overskridelse på førti prosent av beløpet som egentlig var satt av til minnestedet.

22.-juli-minnestedet på Utøykaiet skulle opprinnelig koste 500 millioner. Men nå blir prislappen trolig 700 millioner, skriver NTB. Samtidig er målet ifølge NRK at prosjektet fullføres i løpet av første halvdel av 2022.

annonse

– Det er uheldig at minnestedet blir dyrere enn først antatt. Men denne regjeringen mener det er viktig at vi fullfører prosjektet, sier statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Les også: Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål

Minnestedet skulle stå ferdig til tiårsmarkeringen 22. juli 2021. Men planen ble blant annet forsinket av søksmålet fra de såkalte Utøya-naboene, som 22. juli reddet titalls ungdommer fra skudd- og drukningsdøden.

annonse

Naboene hevdet at monumentet samt trafikken dit ville være retraumatiserende. Dessuten mente de seg overkjørt av AUF og staten.

Det hjalp heller ikke på tidsrammen at arkitektkonkurransens opprinnelige vinnerforslag, «Memory Wound», ble forkastet.

Tidligere AUF-leder forbannet på Utøya-naboene: – Nå er det faen meg nok!

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon