Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) fikk før jul sin oppfriskningsdose. Hun sier at vaksinetempoet har betydning når regjeringen skal ta en ny vurdering av coronatiltakene. Foto: Ned Alley / NTB
annonse
annonse

Når coronatiltakene skal vurderes igjen, spiller både vaksinetempoet og sykehusinnleggelser inn, fastslår helseministeren.

– Spesielt viktig fremover er utviklingen i sykehusinnleggelser og tempoet i vaksinering med oppfriskningsdose, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) når hun får spørsmål fra NTB om det som er viktig å følge med på frem mot nok en vurdering av coronatiltakene, som etter planen skal vare frem til 14. januar.

Mange venter fortsatt på tredje vaksinedose.

annonse

Kjerkol forklarer at Helsedepartementet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet følger med på smittetall og smitteutvikling i ulike aldersgrupper, sykehusinnleggelser og vaksinering med både første, andre og tredje vaksinedose.

Vaksinemål

Regjeringens målsetting er at alle over 45 skal ha fått tilbud om en tredje dose innen utløpet av den andre uken i januar. Med knappe to uker igjen er det fortsatt mange som venter på det tredje stikket.

59 prosent av de som er 45 år og eldre har nå fått dose tre, opplyser Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet. I aldersgruppen 65+, har 88 prosent har fått en tredje dose.

annonse

Når det gjelder 45-64-åringene, hadde 32 prosent av disse fått sitt tredje stikk i forrige uke, ifølge Bukholm.

Kjerkol tror det blir mulig å oppnå vaksinemålet kan nås innen midten av januar.

– Vi håper at så mange som mulig av de over 45 år nå går og tar oppfriskningsdosen. Vi har fortsatt håp om at målet nås, selv om vi ser at vaksinasjonsaktiviteten i julen har vært lavere enn det vi ønsket, sier hun.

Treg vaksinering

Det er likevel blitt satt langt færre vaksinedoser i juleukene enn regjeringen hadde håpet på. Målet var 700.000 doser i løpet av de to siste ukene i 2021. Det ble i stedet satt i underkant av 300.000 doser.

Kjerkol konstaterer at regjeringen har tatt flere grep for å få opp vaksinetempoet. Blant annet kan kommuner som ønsker det, få bistand til vaksinering av Forsvaret og apoteker.

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, er bekymret over at vaksineringen har gått tregt i julen.

– Det er urovekkende at man setter seg mål som ikke blir fulgt opp, sa han til NTB tidligere mandag.

Kjerkol oppfordrer alle uvaksinerte til å ta vaksinen.

annonse

– Det er som ventet at omikronvarianten nå dominerer i Norge, og FHI mener det vil komme en sterk smitteøkning de nærmeste ukene. Derfor er det viktigste nå at uvaksinerte beskytter seg og takker ja til vaksine, og at alle som har tatt andre vaksinedose for mer enn 20 uker siden, tar oppfriskningsdose så fort som mulig, sier Kjerkol.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon