Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Når går egentlig tiltakene ut? Og når kan skjenkestoppen oppheves?

Dette opptar mediene og opposisjonen nå.

– Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så må vi lempe på skjenkestoppen denne uka. Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sier Vedum (Sp) til Dagbladet.

annonse

Har de allerede fått råd?

– Vi har levert mye av vårt faglige grunnlag til regjeringen i løpet av de siste dagene, sier Nakstad til NTB.

Høyre kritiserer kommunikasjonen

– Har regjeringen allerede fått faglige råd om at skjenkestoppen bør oppheves, siden statsråder går ut og gir slike signaler? spør helsepolitisk talsperson Tone W. Trøen.

annonse

– Dersom de ikke har fått slike faglige råd, synes jeg både Vedum og andre i regjeringen bør være forsiktige med å skape forventninger det kanskje ikke er grunnlag for, fortsetter hun.

– Hjemme-alene-fest

Regjeringens uttalelser får også Frps Bård Hoksrud til å reagere.

– Jeg blir kjempeforbanna, og skikkelig provosert. Regjeringen gir vidt forskjellige signaler til en bransje de selv har kastet ut på dypt vann og overlatt til seg selv. Mange av bedriftene har allerede gått under, sier Hoksrud til VG.

Han stiller seg svært kritisk til regjeringens kommunikasjonsstrategi, som han mener spriker fullstendig.

– Regjeringens håndtering av skjenkestoppen ser ut som en hjemme alene-fest, hvor det er sårt tiltrengt at noen voksne kommer og rydder opp, sier han.

Statssekretær Ole Henrik Bjørkholt (Ap) i helsedepartementet svarer slik.

– Vi har hele veien sagt at vi skal gjøre en vurdering av alle tiltakene, inkludert skjenkestoppen. Dette vil vi komme tilbake til 14. januar. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gjør løpende vurderinger av behovet for tiltak, og deres anbefalinger offentliggjøres i forbindelse med at regjeringen fatter en beslutning.

Hva skjer, og når?

annonse

For spørsmålet om 14. januar er også betent, melder NTB.

Da regjeringen innførte dagens koronatiltak sa de at de skulle gjelde i fire uker, altså til 12. januar. Men nå vil de ikke endre reglene før 14. januar.

– Vi bruker nå tiden gjennom denne helgen og inn i neste uke til å gjøre en full gjennomgang av de tiltakene vi har tatt. De bør stå til 14. januar, vi bør ha fire uker, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB fredag.

Problemet, skriver, nyhetsbyrået, er bare at det allerede onsdag 12. januar er fire uker siden tiltakene ble innført.

Også på pressekonferansen 13. desember, da tiltakene ble presentert, var Støre tydelig på at de i første omgang skulle vare i fire uker.

Fire uker ble til 30 dager

Det samme ble gjentatt i pressemeldingen som gikk ut fra regjeringen samme dag. Der står det at de forskriftsfestede tiltakene trer i kraft fra natt til onsdag 15. desember og at de inntil videre vil gjelde i fire uker – altså til 12. januar.

annonse

«Ett eller annet sted på veien har de fire ukene blitt til 30 dager, og regjeringen har gått over til å si at tiltakene skal vare til 14. januar,» melder NTB.

Første gang datoen 14. januar ble nevnt av regjeringen, ser ut til å være på pressekonferansen like før jul.

I et intervju med TV 2 avviste helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) da å fjerne noen av tiltakene før 14. januar.

– Vi kommer ikke til å gjøre lettelser før 14. januar. Det er viktig at vi ser effekten av de tiltakene vi har hatt, sa hun.

– Hver dag teller

Fagdirektør Ole Michael Bjørndal i NHO reiseliv, som også organiserer bedrifter i utelivet, sier at hver dag teller for deres medlemmer.

Han krever at skjenkeforbudet oppheves umiddelbart.

– Vi synes fire uker bør være fire uker, og de bør uansett komme med eventuelle lettelser så fort som mulig. Enten det er 12. januar eller før. Essensen er at skjenkestoppen bør oppheves nå i kveld eller mandag morgen.

– Ikke én dag lenger enn nødvendig

Før helgen sa statsminister Jonas Gahr Støre til TV 2 at tiltakene ikke skal vare én dag lenger enn nødvendig.

Statsministerens kontor (SMK) opplyser til NTB at statsministeren ikke er tilgjengelig for kommentar om saken. De henviser videre til Helsedepartementet.

NTB har spurt departementet om hvorfor lengden på tiltakene ble endret med to dager, men har ikke fått svar på det.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon