Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
annonse
annonse

På grunn av strømprisen snakkes det om å bygge ut flere vassdrag. Det vil ikke Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen ha noe av.

– Det kommer til å bli et helvete. De 390 vassdragene som er vernet, er vernet av en god grunn. De fleste etter ekstremt grundige miljøvurderinger, og på skuldrene av veldig sterke lokale kampanjer, sier han til E24.

Gulowsen mener at alle som er glade i vassdraget sitt må si tydelig fra om at vern betyr vern. Han legger også til at det vil ta årevis å få gjort inngrep i vernede vassdrag, blant annet fordi det vil bli store protester. Han vil heller kutte i strømforbruket.

annonse

Les også: Leder av Naturvernforbundet protesterer mot flyplass – flyr mye selv

– Det eneste som kan frigjøre mye strøm på kort tid er tiltak for energieffektivisering i bygg og solceller på taket, sier Gulowsen.

Han mener det er for mye snakk om ny kraftutbygging.

annonse

– Det ene dårlige forslaget konkurrerer med det andre. Noen ønsker atomkraft, noen ønsker å åpne vernede vassdrag, men nesten ingen vil snakke om energisparing. Vi må skjerme vanlige forbrukere fra prissvingninger, og så må vi spare mer på energien, sier Gulowsen.

Les også: Naturvernforbundet vil snøkanonene til livs: – Det er ikke bærekraftig over tid i et varmere klima

Gulowsen spekulerer over om dette angrepet på vassdragsvernet er alvorlig ment eller om det er et forsøk på å tvinge frem en annen diskusjon. Han advarer om at miljøbevegelsen kan bli tvunget til å velge mellom åpning av vernede vassdrag og det han omtaler som «ekstremt naturødeleggende vindkraftutbygging».

– Skal vi bygge ut vindkraft i Norge, så må det gjøres på en skånsom og fornuftig måte, på steder hvor naturen allerede er forringet, som i industriområder, sier han.

– Norge har veldig god tilgang på fornybar kraft, og vi sløser veldig mye med den kraften. Vil vi bevare et visst kraftoverskudd, må vi realisere energisparing. I tillegg vil han fase ut oljenæringen og erstatte oljejobbene med nye eksportindustrier.

Les også: Naturvernforbundet vil stoppe sydenturer

Fotomontasje: Terje Bendiksby / NTB / Statnett / NTB

Vi må ikke røre elavgiften 

Gulowsen mener at utbygging vil svekke insentivene for energisparing. Han vil heller gi folket strømsparehjelp. Da sparer vi også naturen for mer ødeleggelse fra kraftutbygginger, mener han.

annonse

– Norge har den laveste elavgiften i Norden. Å redusere den for at folk skal kunne betale strømregningen, blir som å pisse i buksa for å holde seg varm. Elavgiften er med å stimulere til lavere strømforbruk. Klarer vi ikke å redusere forbruket, vil vi kunne få mangel på strøm og enda høyere strømpriser, skriver han i NRK Ytring.

Nå vil de gå løs på verna vassdrag igjen

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon