Talsmann for Kinas utenriksdepartement, Wang Wenbin. Foto: Liu Zheng / AP / NTB
annonse
annonse

Stort sett alle Kinas territorielle krav i Sør-Kinahavet er i strid med folkeretten, skriver USAs utenriksdepartement i en ny redegjørelse.

– Den samlede effekten av disse maritime kravene er at PRC [Folkerepublikken Kina] ulovlig krever suverenitet eller en slags form for eksklusiv jurisdiksjon over mesteparten av Sør-Kinahavet, skriver departement i det 47 sider lange dokumentet, der det konkluderes at Kinas krav er lovstridige i henhold til Havrettskonvensjonen, som er ratifisert av Kina, men ikke USA.

– Disse kravene undergraver grovt lovene som gjelder til havs, og et stort antall universelt anerkjente regler i folkeretten som gjenspeiles i konvensjonen, heter det videre.

annonse

USA vil hverken godta Kinas historiske eller geografiske begrunnelser, og ber Kina stanse det som omtales som ulovlige tvangstiltak i Sør-Kinahavet.

Avvises av Kina
Kina avviser redegjørelsen. De hevder den forvrenger internasjonale lover og villeder publikum.

– USA nekter å signere traktaten, men fremstiller seg selv som en dommer og forvrenger konvensjonen på hensynsløst vis, sier talsmann for utenriksdepartementet i Beijing, Wang Wenbin, som også anklager også USA for dobbeltmoral og manipulering for å sikre egne interesser.

annonse

Kinas krav har møtt motbør i flere sørasiatiske land, blant annet Vietnam og Filippinene, som gjør krav på de samme områdene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon