Fotomontasje: Berit Roald / NTB / Mariam Butt / NTB
annonse
annonse

Klesindustrien sprenger hva folk og miljø kan tåle. 

– Baksiden av klesindustriens bruk og kast-modell ble tydelig på NRK på søndag. Globalt står klesindustrien for mer utslipp enn fly og skipsfart til sammen, skriver Anja Bakken Riise i Dagsavisen.

Bakken Riise er leder i Framtiden i våre hender. Hun skriver at kjedene lanserer flere titalls kolleksjoner per år fordi to tredjedeler av alle nye klær lages av billige, men miljøskadelige plastmaterialer, på fabrikker med dårlig arbeidsforhold. 

annonse

Les også: Framtiden i våre hender: Motepress bidrar til å ødelegge kloden, vi bruker altfor for mye klær

– Det kjedene ikke får solgt doneres bort, men havner gjerne i oversvømte bruktmarkeder i utlandet hvor veien er kort til søppeldynga. Visste du at Norge eksporterer 97 prosent av brukte klær til utlandet? spør hun, og svarer selv:

– Bare det siste året har over 40.000 tonn klær blitt dumpet til Atacama-ørkenen i Chile, som må smugles inn fordi offentlig søppelplasser vil ikke ta imot klærne.

annonse

Hun sier at klesbransjen i mange år har snakket fint om bærekraft, men ikke gjør de grunnleggende og nødvendige endringene som skal til.

Les også: Fremtiden i våre hender: Det er galskap å pøse på med penger til luftfart

– Folk flest vil ta miljøvennlige valg. Å kjøpe brukt og å lære seg å lage egne klær er i vinden som aldri før. Du og jeg kan og bør selvfølgelig ta bedre vare på det vi har, reparere når vi kan og kjøpe brukt heller enn nytt når det er mulig.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

– Vi trenger en miljøavgift på klær, så det lønner seg for kjedene å velge miljøvennlige materialer. Når vi kjøper klær må det være tydelig merket hvor lenge plagget er forventet å vare og det må bli billigere å reparere. 

Måtte skuffe kjæresten med at flyturen til Italia ødela klimaregnskapet. Nå vil hun at staten skal bestemme: – La meg slippe å si nei!

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon