Foto: Vadim Savitskiy / Russian Defense Ministry Press Service via AP, File / NTB.
annonse
annonse

Amerikanske etterretningskilder sier til CNN fredag at Russland har posisjonert personell for å gjennomføre aksjoner som kunne gi grunnlag for invasjon.

Det skal være snakk om planlegging av en såkalt «false flag» operasjon, skriver CNN og Reuters, gjengitt av NTB. En «false flag»-operasjon blir utført med intensjonen om å skjule hvem som står bak, og lede ansvaret over på en annen part. Formålet ser å skape et folkerettslig gyldig grunnlag for å invadere østlige Ukraina.

– Det russiske militæret planlegger å starte med disse aktivitetene noen uker før en militær invasjon, som kan komme før midten av februar. Vi så det samme i 2014 i forbindelse med Krim, sier en amerikansk tjenesteperson til CNN.

annonse

Uttalelsen kommer etter at Ukrainas forsvarsdepartement tidligere fredag sa at russiske spesialtjenester forbereder provokasjoner mot russiske styrker i et forsøk på å gi Ukraina skylden.

Det har vært holdt møter mellom USA, Nato og Russland den siste tiden, men de har ikke kommet noen vei. Russland har ikke vært villig til å redusere sitt militære nærvær langs Ukrainas grense, og USA og Nato har avvist russiske krav om å garantere at Ukraina aldri får bli medlem av forsvarsalliansen.

Russland avviser påstanden.

annonse

Kreml avfeide fredag kveld påstanden om skjulte operasjoner i Ukraina som «grunnløse», ifølge NTB som siterer det statlige russiske nyhetsbyrået TASS.

– Fram til nå har alle disse uttalelsene vært uten grunnlag og har ikke blitt bekreftet av noen ting, sier Kremls talsperson Dmitrij Peskov til TASS.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon