Folketeatret, her i forbindelse med premieren på «My Fair Lady». Scenekvelder, som produserer musikaler for Folketeatret, mener 200 tilskuere i praksis er ingenting. Foto: Vegard Grøtt / NTB
annonse
annonse

Innfør koronasertifikat så fort som mulig. Det krever seks av landets største kulturorganisasjoner i et brev til myndighetene.

På en pressekonferanse torsdag lempet regjeringen på flere koronatiltak.De strenge reguleringer av arrangementer blir imidlertid stående.

Fortsatt gjelder makstaket på 200 gjester, noe som kulturbransjen mener er uforståelig. Direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening gikk hardt ut mot denne begrensningen i Debatten på NRK ledet av Fredrik Solvang, torsdag kveld.

annonse

Han etterspurte der informasjon om hvor helsemyndighetene hadde fått tallet 200 fra, noe helsedirektør Bjørn Guldvog ikke kunne svare konkret på.

– Det er jo et skjønnsmessig tall, og nå er det slik at regjeringen har bedt oss se nærmere på dette med arealutnyttelse og antallet, og det skal vi naturligvis gjøre, sa Guldvog.

Felles krav

Gjeltens NTO er blant de seks organisasjonene som tidligere denne uken gikk ut med krav om at det innføres koronasertifikat innenlands. Dessuten støtter også Norske kulturhus, Norske Konsertarrangører, Virke, Creo og Spekter kravet.

annonse

Helsedepartementet sa torsdag at de skulle sette i gang en vurdering av bruk av innenlands koronapass. Creo-leder Hans Ole Rian stiller seg på sin side uforstående til hvorfor dette startet først nå.

– Sist jeg sjekket har vi hatt en pandemi i 22 måneder. I snart to år har vi etterlyst forutsigbarhet, forholdsmessighet og fornuftige, kompenserende tiltak. Vi har vært tålmodige og forståelsesfulle, men nå må det være vår tur. Nå må kulturlivet og kulturbransjene prioriteres, sier han til VG.

Vil demonstrere

Produsent Karianne Jæger i Scenekvelder produserer musikaler for Folketeatret. Hun raser også mot antallsbegrensningen. 200 mennesker i salen er «ingenting», ifølge henne. Scenekvelder arrangerer en demonstrasjon utenfor Stortinget 19. januar.

– Vi forsøker å samle hele bransjen for å signalisere at strenge smitteverntiltak kveler kultursektoren. Ære være utelivsbransjen, de har gjort en formidabel innsats og er et eksempel til etterfølgelse. Nå må kulturbransjen samle seg til kamp, sier hun til VG.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon