Skien 18. januar 2022. Anders Behring Breivik i den provisoriske rettssalen i Skien fengsel første dag av rettssaken der han begjærte seg prøveløslatt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
annonse

Anders Behring Breivik spørres nå ut av aktor i Telemark tingrett.

Da han avga sin frie forklaring, startet han med å si at han tar avstand fra all vold og terror, skriver NRK.

– Jeg tar i dag sterk avstand fra vold og terror samt objektivene i manifestet. Jeg gir dere herved mitt æresord på at dette er bak meg for all tid, sa han.

annonse

Samtidig påstod han under aktors utspørring at vold skaper «positive eksternaliteter» og at han ikke ser på seg selv som en kriminell, men som en soldat. Han svarte unnvikende når han ble spurt om han angrer på det han gjorde 22. juli.

– Man kan ikke ta innover seg lidelsene til alle i den såkalte kulturkrigen, svarte han da han ble grillet av aktor om dette.

På gjentatte direkte spørsmål om han angrer, svarte han også at han ikke vet om det er mulig å angre på at han ble radikalisert, og at det ikke er han som bærer ansvaret for handlingene, men høyreekstremistene som radikaliserte ham.

annonse

Han påstod at han vil arbeide for en fredelig «nasjonalsosialistisk maktovertagelse», og at privatpersonen Breivik er død.

– Jeg hører at jeg de siste ti årene har blitt referert til som en privatperson. Det som ytre høyre og jeg selv anser er at individet Breivik døde i 2009 da jeg ble medlem i en organisasjon som heter Blood & Honour. Vi mener at ifølge Geneve-konvensjonen skal alle i kulturkrigen fra ytre høyre, også IS og Al-Qaida, behandles som krigsfanger, sa han.

Han hevder at han var hjernevasket for ti år siden, og at det ikke er hans skyld at han ble hjernevasket. De skyldige er de som hjernevasker, påstod han.

Ikke troverdig
Krimkommentator Øystein Milli sier til VG at Breiviks forklaring ikke fremstår som troverdig, og at man fortsatt ikke ser noen tegn til anger hos massemorderen.

– Det virker ikke troverdig når vi vet hva [psykiater] Randi Rosenqvist har sagt så langt. Hun har ikke rapportert om noe anger. Hun skal vitne i morgen, og da får vi vite mer.

annonse

Rosenqvist, som har lang er faring som psykiater, har vurdert farepotensialet til Breivik en rekke ganger, og hun mener at han må gjennom en lang periode med genuin anger og endre sine politiske oppfatninger vesentlig før en prøveløslatelse kan bli aktuelt.

NTB skriver at Anders Behring Breivik kom med et tilbud til tingretten om å slutte med politikk og bo isolert dersom han blir prøveløslatt.

Han la frem det han kalte to scenarioer. Han tilbød seg å hoppe av politikken og sverge å avstå fra vold og høyreekstreme ytringer, samt å bo på Svalbard eller utenfor Vesten.

– Alternativet er status quo. Jeg vil jobbe for hvit makt fra fengsel, sa Breivik.

Rettspsykiater Henning Værøy sier til Dagbladet at Breiviks forklaring fremstår som virkelighetsfjern svada, og at det «ligger og vipper» på grensen til psykose.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse