- Resett - https://resett.no -

Marius Nilsen (FrP) om strømprisene: – Det kan bety kroken på døren for mange bedrifter

Sier til Resett at regjeringen må komme på banen.

I desember 2021 var strømprisen fire ganger så høy som i desember 2019. I året 2021 var prisen 69 prosent høyere enn i 2019.

Reppens Bakeri i Flekkefjord er kjent for sine potetkaker og lomper, lefser og flatbrød. Men nå må de permittere ansatte på grunn av strømprisene.

annonse

– Strømprisene har tvunget oss til å si opp to ansatte, og vi har i dag sendt varsel om delvis permittering til ytterligere 12 ansatte, sier Leif Reppen til Avisen Agder [1].

Han mener regjeringen gjemmer seg bak EØS og ACER, mens pengene strømmer inn i statskassen fra «folk flest» og fra bedriftene.

– Jeg er skuffet over politikerne som gir fra seg makten på viktige saker. Vi må kunne sette en grense for nedtapping av vannmagasiner. Det ville ha hjulpet.

annonse

Videre påpeker Reppen at Støre før valget snakket om at det var vanlige folks tur. Etter at de kom i posisjon ser det ut som om de har glemt det, mener han.

Les også: Tyskland legger ned sine siste atomkraftverk, midt under strømkrisen: Norske myndigheter blander seg ikke, sier statssekretær til Resett (+) [2]

På et renseri i Brumunddal medfører de skyhøye strømprisene at overskuddet minker.

– Denne tar 45 kilo. Vi bruker maskinen til å vaske blant annet sengetøy, duker og overmadrasser, forteller driftsleder om en vaskemaskin de har på renseriet, til Dagens Næringsliv. [3]

Han beklager seg over at bedriftens overskudd forsvinner.

– Nå utgjør strømutgiftene 16 prosent av omsetningen vår, mens de ti første månedene i fjor, utgjorde det seks prosent. De økte strømprisene spiser av det lille som skulle vært overskudd.

Driftslederen opplyser at de i gjennomsnitt hadde netto strømregning på 30.000 kroner i måneden for deres tre virksomheter fra januar til og med oktober i fjor. For november ble strømutgiftene på 60.000 kroner. For desember lå regningen på 80.000 kroner.

Driftslederen mener at Stortinget bør vurdere å gi også bedriftene strømkompensasjon:

annonse

– Etter to år med korona, kommer de høye strømprisene på toppen. For mange vil det nok bli å sette kroken på døren.

Les også: Høy strømregning sender flere til Frelsesarmeen (+) [4]

Strømprisen er meget skadelig

Marius A. Nilsen fra Fremskrittspartiet sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han mener at de høye strømprisene er skadelige for små og mellomstore bedrifter.

Marius A. Nilsen. Foto: Fremskrittspartiet

– Meget skadelig, det kan bety kroken på døren for mange bedrifter. Flere små og mellomstore bedrifter opererer med mindre marginer, og når mangedoblede strømregninger kommer uventet, og over lengre tid, så er det kritisk, sier han til Resett.

– Vi ønsker en makspris på 50 øre for husholdninger og næringsliv for å komme gjennom denne krisen. Deretter må kraftutvekslingsavtalene reforhandles og reguleres. Vi kan eksportere overskuddstrøm, men ikke importere europeisk prisnivå på kraft. Norge har mye sterkere kort på hånden enn EU her, så det bør være fullt mulig å få til.

Olje- og energidepartementet til Resett: – ACER styrer ikke strømprisene (+) [5]

annonse

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474