
Forskerne har bommet gang på gang.
Avanserte, tunge matematiske modeller har vært viktige for FHIs råd til regjeringen under koronapandemien. Men dette til tross, så har FHI ikke klart å komme med riktige råd, skriver Aftenposten.
En gjennomgang Aftenposten har foretatt av de forskjellige scenarioene Folkehelseinstituttet (FHI) har utarbeidet, viser at selv de mest optimistiske har vært for dystre.
Regnestykkene har vært svært viktige under koronapandemien og forskerne har brukt kunstig intelligens, mobildata fra Telenor og kraftige datamaskiner for å vise mulige utviklinger av pandemien.
Men FHI har bommet gang på gang, både ved rapporter lagt fram 13. desember, 22. desember og 12. januar.
For eksempel den 12. januar mente FHI at månedsskiftet januar-februar ville bli den verste perioden denne vinteren med minst 100 nye innlagte pasienter hver dag. Fasiten er at mellom 15 og 30 blitt lagt inn på sykehus i Norge på grunn av omikron.
– Dette er jo scenarioer der vi har lagt inn forutsetninger og premisser. Og når forutsetninger og premissene er forbundet med stor usikkerhet, blir det stor usikkerhet i anslagene også, forklarer avdelingsdirektør Line Vold i FHI.
Hun sier at FHI i begynnelsen ikke visste hvor alvorlig omikron var, og derfor la inn samme alvorlighetsgrad som for delta.
– Så har vi gradvis fått bedre kunnskap, og da legger vi inn det i modellen, sier hun.
Lager norsk film om bivirkninger fra vaksinen: – Jeg kan verken røre hodet eller overkroppen (+)
Setter du pris på Resett?
VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826SMS “Resett” (200,- en gang) eller SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474