HVOR GÅR GRENSEN? I 2020 ble man forespeilet flokkimmunitet. Isteden synes retorikken og tiltakene mot «de uvaksinerte» å ha økt i takt med vaksinasjonsgraden. Illustrasjonsbilde. Foto: Jim Lambert / Shutterstock / NTB
annonse
annonse

I november 2021 dukket omicron-varianten av coronaviruset opp, fulgt av en ny runde smitteverntiltak.

For Norges del innførte Støre-regjeringen en måneds skjenkestans fra 15. desember, og la dessuten begrensninger på arrangementer og uteliv for voksne, kulturlivet og ikke minst organiserte fritidsaktiviteter, herunder idrett.

Strengere følger kan omicron ha hatt i Frankrike og Østerrike, som nylig henholdsvis har vedtatt utvidet vaksinepass og vaksinetvang.

annonse

Samtidig synes fiendtligheten mot og sosial utfrysning av «de uvaksinerte» å ha tiltatt i styrke. Dette skjer samtidig som over 90 prosent av befolkningen i Norge minst har mottatt en vaksinedose og i teorien skal ha flokkimmunitet.

Både i mediene og på private blogger meldes det om økt hat.

Som Resett nylig omtalte, har Dagbladets lesere i minst to tilfeller reagert med jubel, latter og hatefulle uttalelser når såkalte vaksinemotstandere har dødd av covid-19.

annonse

Det ene tilfellet er norske Hans Gaarder, som ble smittet av covid-19 på et arrangement i Gran kommune i mars 2021, og som døde etter to ukers sykdom. Gaarders dødsfall ble nærmest møtt med en bør av latterfjes på Dagbladets Facebook-sider.

Bedre gikk det ikke da Dagbladet skrev om vaksinemotstanderen Cirsten Weldon i California. Weldon var blitt smittet av covid-19, og skrev fra sykesengen at hun slet med å puste og var tom for krefter. Hennes død var som fortjent, mente Dagbladets lesere.

Men også i nabolag og på arbeidsplasser forekommer hatet.

Nylig formidlet NRK historien om en kvinne som fant seg selv utelatt fra venninnegjengens årlige middag fordi hun var frivillig uvaksinert. Først senere ble hun klar over at middagen alt hadde funnet sted da hun så bildene på Instagram.

En annen kvinne er ikke bare frivillig uvaksinert, men driver også et nettsted hvor hun advarer mot covid-19-vaksinasjon. Der hevder kvinnen at hun ble bedt om å sette seg nederst ved bordet da hun og kollegene var samlet til lunch.

Saken fortsetter.

MÅ SITTE ALENE: På arbeidsplassen og sosiale tilstelninger opplever uvaksinerte personer etter eget sigende å holdes på avstand – hvis de i det hele tatt får delta. Ill.bilde. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB

Hva skyldes fiendtligheten, den sosiale eksklusjonen og det som synes å være lav empati for «de uvaksinerte»? Resett har spurt amerikanske Satoshi Kanazawa, som er reader, eller førsteamanuensis, ved London School of Economics.

– Jeg er like forundret (mystified) som du er, sier Kanazawa til Resett.

annonse

Gjennom sine mange år som forsker innen evolusjonspsykologi kan den verdenskjente akademikeren ikke huske å ha sett maken.

Satoshi Kanazawa. Foto: Dr. Nando Pelusi

Når man ber den uvaksinerte kollegaen sette seg ved bordenden, to-tre meter unna de andre, men like fullt i samme rom, er det tilsynelatende ikke et smitteverntiltak. Hva er det da?

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

Den gode volden: Her er boken som får venstresiden til å rase (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon