Etterspørselen etter kraft i Norge øker raskere enn produksjonen. Her ser vi Nore 1, et kraftverk som utnytter fallet mellom Tunhovdfjorden og Uvdalselva, i Nore og Uvdal kommune i Buskerud. Kraftverket er heleid av Statkraft. Foto: Lise Åserud / NTB
annonse
annonse

Etterspørselen etter kraft øker raskere enn produksjonen.

Om vi fortsetter dagens forbruk, og om alle planene om å etablere nye virksomheter som trenger mye kraft realiseres, vil kraftoverskuddet vi har i Norge gradvis bli borte, melder NRK.

Ved utgangen av 2026 vil dagens kraftoverskudd på 15 Twh bli redusert til 3 TWh. Det skriver Statnett i en analyse som kom i desember.

annonse

– Havvind får vi ikke produsert før på begynnelsen av 2030 tallet. Vindkraft på land er politisk død på mange måter, og renovering av eksisterende vannkraftverk og produksjon av ny vannkraft kommer også til å skape konflikt, sier Tore Strandskog direktør for næringspolitikk i NHO-organisasjonen Nelfo.

Les også: Undersøkelse: Utenlandskabler har skylda for høye strømpriser

Gunnar Løvås, som er konserndirektør i Statnett sier det nesten ikke er planer om ny kraftproduksjon de neste fem årene. Dette vil også påvirke strømprisene.

annonse

– Mer effektiv bruk av energi er viktig, men dessverre er skalaen for liten til at det alene kan stille opp med de energimengdene vi ser at det vil være behov for, sier Statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet.

Les også: Protester mot høy strømpris vokser i Arbeiderpartiet

Analytiker om valuta-trend hos nordmenn: – Overraskende (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon