NHO-direktør Ole Erik Almlid mener Norge må tåle både kraftutbygging og økt arbeidsinnvandring i årene framover. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid mener det er på tide at noen står opp for vindmøller, kraftkabler og arbeidsinnvandring.

For Almlid er bildet klart: Sokkelen må elektrifiseres. Havvind må bygges ut i stort monn. Og Norge må være tett knyttet til strømnettet i Europa.

– Jeg tror at vi må kreve mer av oss selv, sier Almlid til NTB.

annonse

Han legger ingenting imellom når han sier hva han mener Norge må gjøre.

– Vi må legge til rette for en massiv havvindutbygging, noe som faktisk forutsetter at vi bygger hybridkabler. Det må vi. Vi må elektrifisere sokkelen. Vi må bygge ut havvind. Vi må knytte oss til Europa. Men vi må også gjøre det på en måte som sikrer at vi får mye av kraften til Norge. Vi må sikre kraftforbruket i Norge og ta høyde for at det øker.

Almlid mener dette er helt nødvendig å gjøre på grunn av det han kaller klimautfordringer, og oppfordrer nordmenn til å tåle mer.

annonse

– Vi må tåle at det bygges havvind ute i sjøen. Vi må tåle at det bygges vind på land der det er mulig å gjøre dette, og det er godt samarbeid med lokalbefolkningen. Vi må tåle at det bygges vannkraft i sideelver til eksisterende vannkraftanlegg. Alt dette må vi tåle.

NHO direktøren viser til en rapport fra DNV som konkluderer med at klimautslippene i Norge ligger an til å bli kuttet med 24 prosent fram mot 2030 – langt fra målet på 55 prosent.

– Vi må begynne å snakke om dette. To år inn i dette tiåret er vi ganske langt fra å nå målene for 2030.

Almlid er i tillegg bekymret for kompetansemangelen i Norge, og mener vi må ha mer innvandring.

– Jeg er veldig redd for kompetansemangelen. Vi må ikke snakke om hvordan vi skal holde folk ute av Norge. Vi må snakke om hvordan vi skal få flere til å komme til Norge og jobbe her, sier han.

NHO-sjefen ønsker å promotere Norge ute i Europa som et land det er attraktivt å flytte til.

– Vi må ha en storstilt markedsføring av Norge som sted å jobbe. Bedriftene må i større grad selv få bestemme hvem de tar inn. I dag tar det for lang tid å få arbeidstillatelse.

Almlid skjønner at han med dette utspillet vil bli sett på som kontroversiell, men mener at Norge og nordmenn må tåle såpass.

annonse

– Når jeg inviterer til en slik diskusjon, så gjør jeg et ikke fordi jeg ønsker å provosere. Jeg ønsker å ha et langsiktig perspektiv. Jeg tenker framover mot 2030 og 2050, avslutter Almlid.

Vil satse stort på «gigabatterifabrikker» – skal dekke kraftbehovet med havvind (+)

 

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon