Illustrasjonsbilde: peter_pyw from Pixabay
annonse
annonse

De fleste har vel fått med seg stuntet som ble gjort for å sette fokus på kjønnsrollene i næringslivet.

Det er ingen hemmelighet at kvinner både får mindre lønn og heller ikke er så attraktive å ansette i høyere stillinger. Tidligere statsminister Erna Solberg ble derfor med på stuntet om å sette «Arne» foran sitt eget navn på sosiale medier, for å fokusere på nettopp dette.

Kvoteringsloven fra 2003, med krav om minst 40 prosent kvinner i styrene til allmennaksjeselskaper, har ikke gitt den forventede effekten, ifølge forskning på dette området.

annonse

– Det er ingen grunn til å tro at kvoteringsloven vil føre til at næringslivet blir mer likestilt på kort sikt. Vi har mye større tro på at det er andre mekanismer i næringslivet som påvirker dette, sa Sissel Jensen, førsteamanuensis ved NHH i 2018.

Hvis man tar seg den frihet og holder de nye kjønnene utenfor – hva kan så gjøres for å likestille arbeidsmarkedet?

Noen smarte hoder i vårt nye woke-samfunn har funnet ut at det å endre navn på stillinger til en mer kjønnsnøytral tittel, er svaret. Uten å være forsker, så stiller jeg meg tvilende til hvorvidt effekten av noe slikt vil være bedre enn hva kvoteringsloven er.

annonse

For når man skal bytte ut en lensmann med en kjønnsnøytral tittel, hvordan kan da en kvinne være en altmuligmann eller handyman?

Kvinnen kan jo da heller ikke være ankermann på en stafett, ei heller komme som førstemann, andremann, tredjemann osv. over målstreken.

Illustrasjonsbilde: Schäferle from Pixabay

Hun kan heller ikke kjøpe en firemannsbolig eller ligge i et tremannstelt, og hvordan kan nå egentlig kvinnen ha glede av allemannsretten?

Kvinnen kan ikke være med på en bemanningsliste for å unngå underbemanning eller overbemanning, noe som fort kan gi en bemanningskrise. Døgnbemanning vil selvsagt også være uaktuelt.

Av de kvinner som kunne tenke seg en kriminell løpebane, så vil det være utelukket med en kvinnelige bakmann, voldsmann og ei heller en overmann.

Hun kan ikke være brannmann og bedrive villmannskjøring, ei heller avlegge kjentmannsprøven.

Hun kan ikke vinne Spellemannsprisen heller.

Hun kan derimot være født i vannmannens tegn, eie en dobberman, lage en snømann og bruke dødmannsknappen på båttur, men blir ikke det også for dumt hvis man skulle følge denne tåpelige ideen fullt ut?

annonse

Poenget burde være ganske klart. Man endrer ikke et kjønnsrollemønster i arbeidslivet ved hjelp av tvang eller ord.

Mye tyder jo på at de unge i dagens samfunn setter likestilling mellom kjønn, seksualitet, etnisk opprinnelse og religion i høysetet, så dette burde løses av seg selv om noen år.

Ja, hvis de ikke er mannevonde da…

Demografi: Fører SSB oss fortsatt bak lyset? (+)

 

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon