- Resett - https://resett.no -

Kristne ledere maner til fred

Gjør de menneskelige lidelsene så små som mulig.

Slik lød budskapet fra patriark Bartholomeus I av Konstantinopel og patriark Kirill av Moskva etter at Russland invaderte nabolandet Ukraina natt til torsdag.

Foreløpig meldes det om begrensede sivile dødsfall. Russland har bedyret at de målrettet kun angriper militære installasjoner og unngår byer og sivilbefolkning.

annonse

Ukrainas helsedepartement meldte torsdag kveld om 57 drepte og 169 sårede landsmenn, men opplyste ikke om militært personell regnes med blant disse.

Les også: Invasjonen av Ukraina: Slik reagerer russere i sosiale medier [1]

Patriark Bartholomeus I av Konstantinopel (81) regnes som den fremste av biskopene i den ortodoks-katolske kirken, også kjent som østkirken, som både Ukraina og Russland samt det meste av Balkan tilhører.

annonse

NTB skriver at Bartholomeus «fordømmer» det som han kaller «Russlands uprovoserte angrep på Ukraina». Invasjonen er «et brudd på menneskerettighetene», og leder til «brutal vold» mot sivile, mener den 270. økumeniske patriark.

Videre ber Bartholomeus Russlands ledere og det internasjonale samfunnet om å arbeide for en fredelig løsning på krisen. Biskopen av Konstantinopel–Det nye Roma frykter at krisen i motsatt fall kan «utløse enda større global krigføring».

En mer forsonlig tone legger patriark Kirill av Moskva an.

Kirill (75) er overhode for Russlands troende, og var frem til 2019 også overhode for Ukrainas troende. Han regnes som en alliert av Putin.

Saken fortsetter.

Patriark Kirill I av Moskva. Arkivbilde. Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP / AP

Moskva-patriarken ber ikke om stans i kamphandlingene, men sier at sivilbefolkningen i Ukraina i størst mulig utstrekning må beskyttes. Ikke bare av Russland, men også fra den ukrainske siden av konflikten, understreker Kirill.

– Det er med dyp smerte jeg merker folkets lidelser […] De russiske og ukrainske folkene har en felles historie som har vart i flere hundre år. Jeg tror at dette gudegitte fellesskapet vil bidra til at man kommer over splittelsene og motsetningene som har oppstått og ledet til den nåværende konflikten, lyder patriarkens uttalelse.

Også fra Den hellige stol ses invasjonen på med bekymring.

annonse

– Stadig flere urovekkende scenarioer kommer nå til syne til tross for gjentatte diplomatiske forsøk den siste tiden, sa pave Frans (85) i sin ukentlige audiens onsdag. Han nevnte ikke Russland spesifikt, men sa at utviklingen i Ukraina «diskrediterer internasjonale lover».

– Nok en gang trues freden av egeninteresser. […] Jeg ber alle involverte parter om å avstå fra enhver handling som kan skape mer lidelse for befolkningen, het det fra Vatikanet.

Bartholomeus I er corona-smittet [2]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474